27 Mayıs 2016 Cuma

Bilimsel bilginin karakteristik özellikleri

Arkadaşlar aşağıda bilimsel bilgi ile ilgili üç önerme var, bu günden itibaren herkesten bu dört önermeye katılıp katılmadığını nedenleri ile birlikte, örnekler vererek detaylı bir şekilde yazmasını istiyorum.

Nedenlerinizi açıklarken internet, kitap, dergi gibi kaynaklardan yararlanmanız gerekiyor, yararlandığınız kaynakları belirtirken, internet adresi, kitap adı v.b. yazmalısınız (son gün Çarşamba, akşam 8).

Bu arada internetten copy-paste yapmayın, bu şekilde yapılan yorumları yapılmamış kabul edeceğim, siz internetten veya kitaptan okuduğunuz bilgilere kendi yorumunuzu katarak blog a yazacaksınız. 

Bu süreçte yazdıklarınızla ilgili olarak Kayahan hocanız Blog üzerinden sizleri yönlendirecek, onun öneri ve tavsiyelerine göre yeniden yazmanız gereken kısımları düzelteceksiniz, sonra derste bu yazdıklarınızın detaylı tartışmasını yapacağız.

Herkes en az iki kişinin yazdıklarına yorum yapacak, yorumlarda lütfen akademik bir dil kullanın.


BİR APTALIN HATASINI DÜZELTMEYE KALKMAYIN, SİZDEN NEFRET EDECEKTİR.
BİR BİLGENİN HATASINI DÜZELTİN, SİZE MİNNETTAR KALACAKTIR.

Hepinize kolay gelsin...

1-Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır.
2- Bilimsel bilgi oluşturulurken hayal gücünden yararlanılır.
3-Bilim ile sanat ilişkilidir.

77 yorum:

  1. Merhaba hocam
    1)Katılmıyorum.Bilim: fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür. Teknoloji: insanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir.
    Bilim ve teknoloji birbirleriyle iç içedir.Bilim her alanda teknolojiden yararlanmaktadır. Teknoloji'de bilimsel gerçeklikleri göz önüne almaktadır.Bilim de araştırma, gözlem ve deney esastır. Bilim de genel ve kesin kurallar vardır. Teknoloji'de bilimin elde ettiği genel ve kesin kurallara göre insan yaşamını hayatını kolaylaştıran mekanik aletlerdir.
    Teknolojinin sınırı bilimdir. Yeni buluşlar teknolojinin kaynağını oluşturmaktadır. Bilim, teknolojiye altyapı oluşturur. Teknoloji bunun karşılığı olarak bilime araştırma, geliştirme ve yeni buluşlarda kolaylık sağlamaktadır.
    Kaynak: http://bilimveteknoloji.nedir.com/#ixzz49xhfDhMx
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    2) Katılıyorum. Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanılır,kurgular ve kurgulama için de yaratıcılık etkilidir.
    3) Katılıyorum.Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır; ancak yöntemleri farklıdır. Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Sanat, gerçekleri estetik imgelerle anlatmaya çalışır ve doğanın sırlarını sezdirir. Bilim ise akıl yoluyla anlatmaya çalışır ve bunu ispatlar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Sence bilim mi daha önce ortaya çıkmıştır teknoloji mi?
      2. örnek verir miswin?

      Sil
    2. Merhaba Hande 2. önermeni biraz daha açabilir misin ?

      Sil
    3. Merhaba hocam

      1.Bilim teknolojiden önce doğmuştur.Bilim teknolojiyi doğurur.Teknoloji de bilimin ilerlemesine yardım eder.

      2.Karadelik,solucan deliği.Daha çok uzay ile ilgili örneklerin olduğunu düşünüyorum hocam

      Sil
    4. Merhaba Melek
      Bilim kurgudan ibarettir.Ama kurgu dememizin nedeni keşfettiğimiz ifadeler değişebilir olmasıdır.Bilimsel çalışmalar önce kurgulanır daha sonra kurgulanan bilgi gerçek mi diye araştırma yapılır

      Sil
  2. Merhaba Hocam;

    1.Katılmıyorum. Teknoloji; Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi, uygulama bilimi. Ayrıca; bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir.
    Bilim; Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak bilimsel gerçekler çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim olarak tanımlanmaktadır. Bilim ve teknoloji birbirleriyle iç içedir. Bilim her alanda teknolojiden yararlanmaktadır. Teknoloji'de bilimsel gerçeklikleri göz önüne almaktadır. Bilim de araştırma, gözlem ve deney esastır. Bilim de genel ve kesin kurallar vardır. Teknoloji'de bilimin elde ettiği genel ve kesin kurallara göre insan yaşamını hayatını kolaylaştıran mekanik aletlerdir. Yeni buluşlar teknolojinin kaynağını oluşturur. Teknoloji bilim'e araştırma, geliştirme ve yeni buluşlarda kolaylık sağlamaktadır. Örneğin; İkili sayılar keşfedilmiş ve İkili sayılar sayıların 2 tabanında yazılmasıyla elde edildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilebilir hale gelmiştir. Bu bilimsel gelişmeler teknolojinin önünü açmış bugüne ulaşan güçlü bilgisayarların yapılmasını kolaylaştırmıştır. Bazen bilimin yakaladığı küçük bir buluş teknoloji için büyük bir adım olabiliyor. Kısaca aynı anlamda diyemeyiz. Birbirlerini kapsarlar demek daha doğru olur.
    http://bilimveteknoloji.nedir.com/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim




    2.Katılıyorum. Bilim insanları bilimsel bilgileri elde etmeden önce bazı şeyleri kurgularlar ve hayal ederler.


    3.Katılıyorum. Sanat; duygu ve düşüncelerin belirli teknik ve estetik kurallara göre madde ile ifade edilmesidir. İnsana toplumsal yaşam koşulları konusunda bir fikir vermekte ve insanı bilgilendirmektedir. Sanat, bir bilgi üretme sürecidir. Bu özelliğiyle bilimle ilişkilidir. Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır; fakat yöntemleri farklıdır. . Bilim, somut gerçekleri soyutlaştırır. Nesnel olan bir gerçeği mantıksal olarak açıklar. Bilim, belirli bir teori ışığında ilerler. Sanat ise duygu ve düşüncelerle ilerler. Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Sanat, gerçekleri estetik imgelerle anlatmaya çalışır ve doğanın sırlarını sezdirir. Bilim ise akıl yoluyla anlatmaya çalışır ve bunu ispatlar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır. Sanatçı, doğa parçasını güzel yapan unsurları belirlerken bir sonuca varır. Ancak bu sonuç, bilim adamının bulunduğu kesin, ispatlanabilir bir sonuç değildir.
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ekin. 2. önermeye açıklamanın yetersiz olduğunu düşünüyorum örnek vererek biraz daha açıklar mısın? teşekkür ederim.

      Sil
    2. 1. birbirlerini kapsarlar demişsin, sence hangisi diğerinden daha üstündür yada daha geniş kapsamlıdır?

      2. biraz daha açmalısın. Örnek verebilirsin

      3. sanatın tüm dallarının sence sonuç bulma çabası var mıdır?

      Sil
    3. Merhaba Ekin 2.önermeni biraz daha açar mısın?

      Sil
  3. Merhaba hocam..
    1)Katılmıyorum. Bilim, keşfedilmemiş olanların keşfini yapan çalışmalara denir. Araştırmalar ve insanlığa faydalı olacak bilgilerin bilim adamları tarafından yapılan deney test ve buluşlar sayesinde ortaya çıkartılır.
    Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir. Teknoloji fikir ve düşüncelerin hayata geçirilerek makineler ile kendisini göstermesidir. Düşünce sınırlarınızı zorlayarak üretilen cihazlar araçlar ve makineler teknolojinin ürünleridir. Bilim olmadan teknoloji asla olmaz. Gelişen teknolojiler bilimden faydalanarak üretimlerini arttırırlar. Teknoloji İle Bilim Arasındaki Farkları açıklayacak olursak;
    Teknoloji gelişimi ile insanla maddi gelir kaygısı içerisindendir, Bilim ise insanlara rehberlik edip onlara faydalı olanların sunulması. Teknolojinin sınırı bilimin araştırmaları doğrultusunda olur, Bilimin sınırı yoktur ve her geçen gün genişlemektedir. Teknoloji alet ve araçlarla kendisini gösterir, Bilim ise bilgi ve düşünce ile sonuç verir. Teknoloji ürünlerinin icadını yapanlara mühendis ve mucid denir, Bilim ile ilgili araştırmaları yapanlara bilim adamı unvanı verilir.
    Bilimle Teknoloji arasında tabi bir döngüsel bir ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
    Bilim ve teknoloji gelişince örneğin; insanlar uzayı merak etmişler, uzayın sırlarını çözmek amacıyla gizemli bir yolculuk, sistemli bir çalışma içerisine girmişlerdir. Sıvı yakıtlı motorların bulunması ile uçaklar ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlanmış, insanlara uzak gibi görünen mesafeler artık ortadan kalkmıştır. Bunun sonucunda insanların uzaya gitme isteği iyice artmıştır. Başka bir örnek; bilimin son zamanlarda keşfettiğin en önemli şeylerden biri de led'lerdir. 1920'lerde Rusya'da icat edilen led'ler 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirilmiştir. Led'lerin düşük enerji tüketimi, uzun ömrü, sağlamlığı, küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir dizi avantajı olduğu bilim tarafından keşfedilmiştir. Bu gelişmelerin üzerine teknoloji ledlerden yararlanmış piyasalarda led tv, led monitörler kullanılmaya başlanmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Bilimin gelişmesi için teknolojiye ihtiyaç var mıdır?
      Bilim ve teknoloji birbirinden tamamen bağımsız olarak düşünülebilir mi

      Sil
    2. evet bilimin gelişmesi için bilime ihtiyaç vardır. bilim ve teknoloji birbiriyle bağlantılıdır, dögüsel bir ilişki vardır.tamamen bağımsız olarak düşünülemez. bilim olmadan teknoloji olamaz.

      Sil
  4. 2)Katılıyorum.Hayal kurmak beyni o hayali gerçekleştirmek için fikir üretmeye sevk eder bunun diğer bir adı yaratıcılıktır. Yaratıcılık için ilk önce merak duygusuna, zekaya, üretme isteğine (çalışkanlığa) ihtiyaç vardır. Fakat bunlar hayalimizi hedefimiz haline getirmeye yetmez. Hayalle hedef arasındaki fark EYLEMDİR.. Örneğin; mitolojiye göre, hem mimar hem de heykeltraş olan Diadolos’ un yeğeni Talos, ölü bir yılanın dişlerinden esinlenerek testereyi keşfetmişti. Başka bir örnek ise; alman anatomi profösörü Johann Heinrch Schulze, 1725 te cam şişe içindeki gümüş nitrat çözeltisinin güneş ışığı altında kaldığında siyah renge dönüştüğünü fark etti. 1827’ de metal bir levhanın ışığa duyarlı bir maddeyle kaplanmasıyla, ilk kez nesnenin kalıcı görsel kaydı gerçekleştirildi ve optik ile kimyanın birleşimi sonucu ilk fotoğraf makinesi bulundu.
    3)Katılıyorum. Bilim ile sanat birbirlerine yakın olduğu düşünülür ama aralarında çeşitli farklar vardır. Bunları ayırmak için bilimi de sanatı da yakından tanımak gerekir. Bilim gerçek olanları açığa kavuşturur, sanat gerçek olan ve olmayanları görselliğe kavuşturur. Bilim doğru olanları arar, sanat ise güzellikleri kendine katarak ifade eder. Bilim bilgi ile uzlaşılır ve elde edilir, sanat sezgisel ve bireysel olarak yapılır. Bilim gerçekçiliğe önem verir, sanat hayale. Bilimin araştırdığı olaylar sanatı ortaya çıkartır, yapılan sanat ise kendini tamamlar. Bilimsel araştırmalar da duygulara yer verilmez, sanat duygular ile yapılarak öyle çizilir. Bilim sanatı ifade edemez, sanat bilimi anlatabilir. Sanat eserlerinin yaratılışı kurumsal değil bireyseldir. Dolayısıyla, bilim adamıyla mukayese edilince, sanatçının özgür olduğunu düşünebiliriz. Sanat yapıtının verdiği bilgi bilimsel bilgiden farklı bir özellik taşır. Örneğin bir manzara resminde dile gelen şey, bir fizikçinin, bir jeolog ya da bir botanikçinin anladığı anlamda olmayıp, insan tarafından yorumlanmış insansal bir doğadır, sübjektif bir doğadır. Bilimde ise, doğa daha çok objektif ölçülere dayalı yorumlanmaktadır.
    İyi günler hocam..
    Kaynaklar:
    http://bilimveteknoloji.nedir.com/#ixzz4A8RJPW2O
    http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-214&Bilgi=bilim-ve-teknoloji
    http://www.denkbilgi.com/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-fark.html
    http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2008/03/bir-bilg-etkinlii-olarak-bilim-ve-sanat.html
    http://www.denkbilgi.com/bilim-ile-sanat-arasindaki-fark-nedir.html
    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/sanat/BilimVeSanat.html
    http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8875.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba arize 3. önermende bilimle sanat arasındaki farklılıklardan bahsetmişsin peki ya benzerliklerinden de bahsedebilir misin ?

      Sil
    2. 2. sence bilimde merakın rolü nedir? Merak ile hayal gücünün ilişkisi var mıdır?
      3. Bilim insanlarının daha objektif olduğunu söylemişsin, birkaç ders önce bilim insanlarının objektif olmalarının pek de mümkün olmağını tartışmıştık. Bu konuda ne düşünüyorsun

      Sil
    3. 2. insan merak eder araştırır araştırdıkça daha fazla düşünür düşündükçe hayal dünyası gelişir.hayal dünyası ile daha ilginç fikirler ortaya koyar.kurgular ve yeni bir fikir ortaya atar bu da bilim adına büyük bir gelişmedir.İnsanlık tarihindeki bütün önemli icatlar ve keşifler merak duygusunun sonucudur. kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesi, Thomas Alva Edison'un ampul ve fonoğrafı icat etmesi hep merak duygusundan kaynaklanmıştır.
      3- evet bilim insanlarının objektif olamayacaklarını kültürlerinden çevrelerinden etkilendiklerini önceki dersimizde işlemiştik hatırladım hocam. bilimsel araştırmalarda duygulara yer verilmez fakat sanat duygular ile yapılarak çizilir.

      Sil
  5. Merhabalar Hocam…

    1. Günümüzde iç içe geçmiş bu iki olgu eski çağlarda, hatta 18.yy’a kadar bile birbirinden oldukça ayrı gelişmekteydi. O dönemlerde Bilim daha çok aristokrat ve elit zümrelerin, bilimden uzak teknoloji ise işçi, usta ve zanaatkarın pratik uygulamalarıyla gelişmekteydi. Bu iki disiplini bir araya getirme gayreti 13. yüzyılın büyük filozof ve bilgini Roger Bacon önderliğinde Ortaçağ’da başlamıştır. 16. yüzyılda Francis Bacon, deneysel bilimin savunuculuğunu yaptı; bilim adamlarının usta ve zanaatkarların yöntemlerini incelemeleri, zanaatkarların ise bilimden yararlanmaları gerektiğini öne sürdü. Teknolojinin bilim temeline oturtulması ise ancak 19. yüzyılda başlayan bir olgudur. Bu sayede de bilimle teknoloji arasında tabii bir döngüsel ilişki ortaya çıkmıştır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır. Başka bir örnek verecek olursak ; Elektrik ampulünde filaman olarak kullanabileceği bir teli bulabilmek için 14 ay süreyle binlerce malzemeyi tek tek deneyen Edison, bu çabalarını New Jersey'deki Menlo Park'ta kurduğu dünyanın ilk araştırma laboratuvarında gerçekleştirdi. Bu laboratuvarın kuruluşu modern teknoloji araştırmalarının başlangıcını simgeler. Bundan sonraki gelişmelerde teknolojide bilimsel bilgiden yararlanıldığı, teknolojik süreçlere bilimsel gerçeklerin uygulanmaya başladığı gözlenir.
    Bir de burada bir yere değinmek isterim. İstanbul da Gülhane Parkı içinde Has Ahırlar Binası’nda “İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi” vardır. Bu müzenin kurulmasında en büyük emeği geçen hocamız Prof. Dr Fuat Sezgin’dir. Burayı ziyaret edip bilim teknoloji ilişkisini görebiliriz.

    2. Bilimsel bilgi gözlemlerle ve deneylerle geliştirildiği gibi, aynı zamanda bilginin üretimi yaratıcı-hayal gücünü de içerir. Bilim sadece rasyonel ve insani öğelerden bağımsız değildir. Bilimdeki yaratıcılık doğal dünyanın gözlemlenmesi ve onun üzerinde çıkarımlar yapılmasına dayanır. Bilim adamı geniş bir hayal ve yorumlama gücüne sahiptir. Hayal gücünüz geleceği belirler. Einstein “Zekanın asıl göstergesi hayal gücüdür, bilgi değil” demiştir. Albert Einstein 20.yüzyıla kadar hiç kimsenin hayal etmediği şeyleri hayal etmiştir ve işte bu hayal gücüdür ki onu gelmiş geçmiş en büyük bilimi adamı yapmaktadır. Başka bir örnek verelim ;Eskiden uçmak insanlar için bir hayalden ibaretti ama hep birilerinin hayali idi. Sonra birileri araştırdı, deneyler yaptı ve başardı. Artık uçaklar aracılığı ile insanlar istedikleri yere uçabiliyor. Hatta uzaya bile çıkabiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu sence Bacon bilim ve teknolojiyi neden bir araya getirmek istemiştir. Ayrıca yazdıkların gayet başarılı hatırlat derste bakalım.
      2. Hayal gücü her insanda bulunmaktadır fakat neden herkes bilim insanı olamamaktadır?

      Sil
    2. Merhaba Hocam,
      Öncelikle çok teşekkür ederim.
      1.Bilim pragmatistir.Bilim bir ürün ortaya koymaya çalışır en son aşama olarak. Bu ürünü ortaya koymak için de teknolojiye ihtiyaç vardır.Teknoloji;teorik bilimin uygulama alanıdır.Teknoloji ve bilim birbirlerinden yararlanırlar.
      2.Bilim insanı yaratıcı hayal gücüne sahiptir ve düşüncesini hayata geçirebilmektedir.Bilim insanının şema yapısı farklıdır.Örneğin biz evim olsun arabam olsun diye hayal kurarken bilim insanı Stephen Hawking uzaylılar vardır diye hayal kurmaktadır ve bu hayallerini de bilim insanları açıklamaya çalışmaktadırlar.

      Sil
  6. 3. Sanat, tarih boyunca birçok bilim dalından etkilenmiş ,bilim ve teknolojideki gelişmeler sanat dallarının yeni biçimler kazanmasına ve yeni sanat dallarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Ancak modern çağda, estetiğin bir bilim dalı olarak tanımlanmasıyla sanatın kendisi bir bilim dalı haline gelmiştir. Genel olarak akıl bilimle, duygu ise sanat ile ilişkilendirilmekle birlikte,insanın akıl-duygu bütünlüğünden oluştuğu gerçekliği çağdaş kuramcılar tarafından daha sık vurgulanmaktadır. Örnek verecek olursak bilim insanı Mimar Sinan ve Leonardo da Vincinin , eserlerinde bilim ile sanatın iç içe olduğu görülmektedir.Bu bilim insanları mimarlık mühendislik alanlarında çalışmışlar, ayrıca sanat ile de ilgilenmişlerdir.Örneğin ; Mimar Sinan eserlerinde üstün mimarlık yeteneklerini , estetiksel olarak kullandığını ve sanata ne kadar önem verdiğini görmekteyiz. Bu bilim insanları için bilim ile sanat oldukça ilişkilidir diyebiliriz.

    KAYNAKÇA:

    Bilim Tarihi Sohbetleri ( FUAT SEZGİN )
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf
    http://www.yasambilimleridergisi.com/makale/pdf/1356126106.pdf
    http://www.biyolojihocam.com/index.php/en/siniflar/9-s-n-f/yasam-bilimi-biyoloji/bilimsel-bilginin-dogasi/item/21-bilim-biyoloji-ve-bilginin-dogasi
    http://blog.milliyet.com.tr/albert-einstein/Blog/?BlogNo=349122
    http://www.abcdanismanlik.com/resim/makale/Yekta_OZOZER_Arif_Gokhan_RAKICI_Bilim_ve_Teknoloji_1.pdf
    http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-214&Bilgi=bilim-ve-teknoloji
    http://www.delinetciler.org/bilim-genel/75174-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanat ile teknolojinin nasıl ilişkisi vardır sence? Mesela tarihte sanatin teknolojik bir alet gelişiminde katkısı var mıdır?

      Sil
    2. Merhaba Hocam,
      Sanat, yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi, teknoloji boyutunda da kendisini hissettirmelidir. Bu bağlamda başıboş teknolojiyi yakalamalı, etik değerleri de yanına alarak, teknolojiyi güzele,iyiye, doğruya ve yararlıya yöneltmelidir.
      Sanatçı eserini üretirken teknolojiyi kullanır ayrıca teknolojinin sanatın yaratım sürecine etkisi vardır.

      Sil
  7. merhabalar hocam.
    1-KATILMIYORUM
    Bilim, evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan bilgi edinme ve yöntemli araştırma sürecine denir.
    Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır. Yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır.
    Yeni mal, hizmet üretimi veya imalat süreçlerinin, yönetim metodlarmın bulunmasına, geliştirilmesine ya da pratik sorunların çözümüne yönelik uygulamalı teknik bilgiler bütünü. Teknoloji, yenilikler veya buluşlar biçiminde kendini gösterir. Bu bakımdan teknoloji temel bilimlerin uygulamalı yönünü oluşturur. Bazı buluşların ortaya çıkması tesadüflere bağlı olsa da teknoloji esas olarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sonucunda elde edilmektedir.
    Yada başka bir tanım ile ; İnsanların isteklerine cevap veren ve yardımcı olan alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Teknoloji ayrıca, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir.
    Bir insan etkinliği olarak teknoloji, insanlık tarihinde bilim ve mühendislikten önce ortaya çıkmıştır. Teknolojinin, bilimin uygulamacı yönü olduğu görüşleri de vardır.
    Yani Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı bir disiplindir ve bilimin uygulamaya dayalı halidir.
    Bilimin ve teknolojinin kavramlarına baktığımız zaman ikisinin aynı anlama gelmediğini ama çok yakından ilişkili olduğunu görmekteyiz. Yani teknoloji bilimin uygulamaya konulmasıdır.

    2-Katılıyorum. Bence her şey hayal etmekle başlar yani ilk basamak hayal etmektir daha sonra bilimsel bilgi oluşturma süreçleri devreye girer.

    3-Katılıyorum
    Sanat, duygu ve düşüncelerin belirli teknik ve estetik kurallara göre madde ile ifade edilmesidir.
    Sanat, insana toplumsal yaşam koşulları konusunda bir fikir vermekte ve insanı bilgilendirmektedir. Yani sanat, bir bilgi üretme sürecidir. Bu özelliğiyle bilimle ilişkilidir.
    Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır; ancak yöntemleri farklıdır. Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Sanat, gerçekleri estetik imgelerle anlatmaya çalışır ve doğanın sırlarını sezdirir. Bilim ise akıl yoluyla anlatmaya çalışır ve bunu ispatlar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.
    Sanatçı, doğa parçasını güzel yapan unsurları belirlerken bir sonuca varır. Ancak bu sonuç, bilim adamının bulunduğu kesinn, ispatlanabilir bir sonuç değildir.
    Bilimsel bilginin, sanatsal bilgiden ayrılan önemli bir yönü, bilimsel bilginin; doğruluk değeri yok olan, doğru ya da yanlıştır denebilir önermeler olmasıdır.
    Bu nedenlerden dolayı sanat ile bilim ilişkilidir.
    http://www.bilgisayarkurtu.com/teknoloji-nedir-ne-demektir-440/
    http://bilim.nedir.com/
    http://www.dmy.info/hayal-gucu-nedir/
    http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8875.htm
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zehracım;
      2.önermeni daha detaylı açıklaman gerekiyor örnek de vermemişsin.Bizi bilgilendirirsen sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

      Sil
    2. Merhaba Duygu.
      Hayal kurmak genellikle tembellik ve dikkat dağınıklığı gibi olumsuz kavramlarla ilişkilendiriliyor. Ancak hayal kurduğumuz sırada beynin normal düşüncelerin oluştuğu ve bilişsel etkinliklerin gerçekleştiği bölümlerinin de etkin olduğunu gösteren araştırmalar var. Beynin hayal kurmadan sorumlu olduğu düşünülen bölümleri ile mantıksal düşüncelerin ortaya çıktığı bölümlerin eş zamanlı olarak etkin olması, hayal kurarken farkında olmasak da çok yönlü düşünme, karmaşık problemleri çözme gibi yeteneklerimizin işlevlerini devam ettirdiği anlamına geliyor.
      Örneğin Macar fizikçi Leo Szilard, 1933’te Ernest Rutherford’un atom çekirdeğindeki kütlenin enerjiye dönüştürülemeyeceğini söylediği meşhur konuşmasından kısa süre sonra bir gün yolda yürürken, atom çekirdeğinden enerji elde etmeyi sağlayabilecek zincirleme tepkimenin mekanizmasının nasıl olabileceği fikri aklına geldi. Daha sonra nükleer reaktörlerin ve atom bombasının geliştirilmesine imkân sağlayan bu mekanizma, bir elementin çekirdeğine bir nötron çarptığında çekirdeğin bölünebileceği ve bu süreçte iki nötron ve biraz da enerji açığa çıkabileceği, salınan nötronların diğer atom çekirdeklerine çarparak yüksek miktarda enerji elde edilmesine imkân verebileceği şeklindeydi.
      Bilim insanları beynin hayal kurmadan sorumlu olan bölgelerinin etkinliğinin yeni fikirlerin ortaya çıkma aşamasında arttığını, fikirlerin geliştirilmesinde ise bilişsel kontrolden sorumlu olan bölgelerin etkili olduğunu düşünüyor.Beyin farklı sinir ağlarının birbiriyle etkileşim halinde olduğu hayli karmaşık bir yapı. Araştırmalar bu yapının boş durmayı hiç sevmediğini gösteriyor. Beynin sahip olduğu bu özellik insanların zaman, mekân ve gerçeklik sınırlarına takılmadan düşünebilmesine imkân veriyor. Örneğin; Alman kimyacı Friedrich August Kekulé halkaya benzer yapıdaki benzen molekülünün şeklinin, bir uyuklama anında rüyasında kuyruğunu ısıran bir yılan gördükten sonra aklına geldiğini söylemiştir.


      Duygu düşünceni benimle paylaştığın için teşekkür ediyorum, umarım daha açıklayıcı ve bilgilendirici bir yanıt olmuştur.
      http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/aklin-sinirlarinin-otesine-yolculuk-hayal-kurmak#sthash.QLNTFE3S.dpuf

      Sil
    3. Zehra kesinlikle cok aciklayici oldu bizi aydinlattigin icin tesekkurler...

      Sil
    4. Merhaba Zehra. 3.önermende bilimle sanat arasındaki ilişkiye bir örnek verebilir misin?

      Sil
    5. 1. Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır diyebilir miyiz?
      2. Sanat yolu ile bilgi elde edilebilr demişsin. Bu bilgiye güvenebilir miyiz sence

      Sil
  8. merhaba hocam..
    1)Katılmıyorum.. bilgi evrendeki olayların ve olguların bir bölümünü ele alıp yöntem ve deney yolları kullanarak bir takım bilimsel gerçeklere ulaşan bilgi yoludur. teknoloji ise insan yaşamını kolaylaştıran mekanik aletlerdir. yani aynı anlamda değildir ancak bilim ve teknoloji arasında bir ilişki vardır bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmelere yol açarken teknolojik gelişmelerde bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasının sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

    2) katılıyorum.. bugüne kadar bilim hayal dünyasında kurgulanarak gelmiştir. hayal gücü bilgiden daha önemlidir bilgi sınırlıyken hayal gücü tüm dünyayı kaplar diyen Newton bir prizmadan geçen ışığın izlediği yolda beklenmedik bir düzen olduğunu fark etmiş ve bu onun düz doğrular boyunca hareket eden ışık parçacıklarını hayal etmesine yol açmıştır.

    3) katılıyorum.. sanat insana toplumsal yaşam koşulları konusunda insana bir vermekte ve insanı bilgilendirmektedir. yani sanat bir bilgi üretme sürecidir bu özelliğiyle bilimle ilintilidir.

    http://bilimveteknoloji.nedir.com/
    http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-214&Bilgi=bilim-ve-teknoloji
    http://www.dmy.info/hayal-gucu-nedir/
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ayşe. 3. önermeden yola çıkarak sence bilim ile sanat arasında ne gibi farklılıklar vardır? örnek vererek açıklar mısın? teşekkür ederim.

      Sil
    2. Merhaba Ayşecim
      1.önermene örnek verirsen daha aciklayici olacaktir. Simdiden tesekkur ederim...

      Sil
    3. 1. teknolojiyi insanların hayatını kolaylaştıran aletler olarak tanımlamak sence yeterli midir?
      2. Newton'un hayal gücü ile ilk okul çocuklarının hayal gücü sence aynı mıdır?
      3. önermeni biraz daha açıklar mısın

      Sil
    4. merhaba arize..bilim gerçek olanlanları açığa kavuşturur sanat gerçek olan ve olmayanları görselliğe kavuşturur.
      bilim doğru olanları arar sanat ise güzellikleri kendine katarak ifade eder. bilim bilgi ile uzlaşır ve elde edilir sanat sezgisel ve bireysel olarak yapılır. bilimin araştırdığı olaylar sanatı ortaya çıkartır yapılan sanat ise kendini tamamlar.

      Sil
    5. merhaba duygu.. 1920' ler de rusya da icat edilen led'ler 1962 yılında amerika da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirilmiştir. led lerin düşük enerji tüketimi uzun ömrü sağlamlığı küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir dizi avantajı olduğu bilim tarafından fark edilmiştir bu gelişmeler üzerine teknoloji led lerden yararlanmış piyasalarda led tv led monitörler kullanılmaya başlanmıştır.

      Sil
    6. merhaba hocam..1) haklısınız hocam yeterli değil...teknolojinin sınırı bilimdir yeni buluşlar teknolojinin kaynağını oluşturur bilim teknolojiye alt yapı oluşturur teknoloji bunun kaynağı olarak bilim e araştırma geliştirme ve yeni buluşlarda kolaylık sağlamaktadır.

      2)bence aynı değil her insan hayal kurar ama her insanın hayal gücü farklıdır.

      3) bilim ile sanat aynı gerçeklikle uğraşır; ancak yöntemleri farklıdır.sanat gerçekliği betimler ve sergiler bilim ise açıklar. bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba hocam
    1.Önermeye Katılmıyorum. Fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin deney,düşünce,gözlemler aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan çalışmalar bütününe bilim diyoruz.Teknoloji ise insanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Bilim ve teknoloji arasında sıkı bir bağ vardır. Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır. Örnek olarak 13. yüzyılın büyük filozof ve bilgini Roger Bacon barut yapımını ayrıntılarıyla betimledi, motorlu gemiler ve uçan makineler tasarladı.
    2. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi oluşturulurken hayal gücünden yararlanılır. Bilim insanları herkesin gördüğü şeyi görüp, farklı şeyler düşünebilirler. Bu şekilde kendi kurguladıkları bilgiler sayesinde bilimsel bilgiyi oluştururlar.
    3.önermeye katılıyorum. Sanat bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü. Sanat ve bilim, birbirlerini tamamlayan etkinliklerdir. Bilim, nesnelerin nedenlerini anlamamıza, sanat ise onların biçimlerini görmemize yardımcı olur. Sanat ve bilim ayrı düzlemlerde hareket ettikleri için çelişmezler ve birbirlerini tamamlarlar. Bilimin kavramsal yorumlaması, sanatın sezgisel yorumlamasına engel olamaz. Bunların görüş açılarının farklılığı da bir zenginlik kaynağıdır; gerçeği daha iyi ve çok boyutlu olarak görmemize katkıda bulunur.
    Genel anlamda sanat ürünü bir deha üründür ve bir şeyi kurallarına uygun olarak yapma anlamındadır. Bilgilenme ve deneyim kazanmak için en etkili araç sanattır. Görsel yetiye sahip olmadan üretken düşünme olmaz. Dolayısıyla sanat, bilimin gelişmesine büyük katkı sağlar.
    Kaynakçalar
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanat
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nilcan
      2.onermeni biraz daha açıklayip örnek verebilirmisin.

      Sil
    2. 1. "Teknoloji ise insanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir." yukarıda yazdığın bu tanım teknolojinin tam tanımı olabilir mi sence?
      2. önermeni biraz daha açıklamalısın.
      3. "Bilgilenme ve deneyim kazanmak için en etkili araç sanattır. " Eğer bu dediğine katılıyorsan, sence neden bilime milyonlarca dolar yatırıp yeni bilgiler elde edilmeye çalışılıyor. Sanat yolu ile bilgilenmek daha doğru mu olur??

      Sil
    3. Merhaba Nilcan
      2.önermende bilim insanları aynı şeyi görüp,farklı şekilde yorumlar demişsin .Herkes aynı şeyi bence göremeyebilir.(Ortam koşulları,ön bilgiler,sosyo-kültürel farklılıklardan dolayı) 2.önermen için örnek verebilir misin?

      Sil
    4. Merhaba Hande 2. önermede demek istediğin aynı şeyleri görebiliriz ama farklı yorumlayabiliriz. Ortam koşulları farklı ise aynı şeyleri göremeyebiliriz.

      Sil
    5. 2.önermeye örnek olarak atomun küçük ve bölünemez parçacıklardan oluştuğu düşüncesini ilk olarak yunanlı filozof Democritus ( M.Ö. yaklaşık 460–370) ortaya atarak bu parçacıklara yunanca “bölünemez” anlamına gelen atom adını verdi. Albert Einstein ise atomu parçalayacağını hayal etti ve atomu parçalama yöntemlerini belirlemeye başladı.

      Sil
    6. Tam olarak teknolojinin tanımı öyle değildir. Bir alanda(sanayi,biyoloji vb.) gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisine teknoloji denir. Teknoloji diğer bir deyişle, bilimden yararlanarak insanoğlunun hayatını kolaylaştıracak yeni bir ürün geliştirmek, mevcut olan ürünü geliştirmek veya destekleyici hizmet sağlamak kullanılan yöntemlerin tümüne teknoloji denir.
      http://www.renklinot.com/kultursanat/teknoloji-nedir.html
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji

      Sil
  11. Merhaba Hocam
    1)Katılmıyorum. Bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. Bir araştırma, kuramsallaştırma biçimidir. Bu doğrultuda hipotezler ve teoriler çerçevesinde ilerler, yeni bilgiler peşinde koşar ve onları yorumlar. Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik yaşama dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma ve insan amaçlarına hizmet etme eylemidir.Bilim ve Teknoloji ayrı kavramlar olmakla birlikte birbirlerini tamamlamaktadır. Bilim daha kuramsal ve kavramsal, Teknoloji ise daha uygulamaya ve pratiğe yöneliktir. Bilim insanın doğayı anlama çabası ve süreciyken, Teknoloji insanın bu uğurda bilimi kullanarak geliştirdiği alet, ürün, hizmet veya süreci ifade etmektir.Yani insanoğlu bilim ile öğrenmekte ve kavramlaştırmakta, teknoloji ile bu bilgileri kendi yararına dönüştürmektedir. Bu bağlamda, özellikle son yüzyıllarda teknoloji gelişebilmek için, bilime ihtiyaç duymaktadır. Yenilikçilik aşamasında deneme-yanılma, tesadüfle bulma gibi yöntemleri de içerebilmekle birlikte teknoloji daha somut ve hızlı ilerleyebilmek için genelde bilimden yola çıkar. Örneğin uzayı incelediğimiz ileri teleskoplar veya uzay araçları bilimin ilerlemesini uzayın anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.

    2)Katılıyorum.Çünkü kişi hayal gücünü kullanarak karşılaştığı bir problemin çözümünde bilgi birikimlerinden faydalanarak alışılmışın dışında yeni ürünler ortaya koymalıdır.Bilimsel bilgide hemen hemen böyledir. Denenmeyen yolları denemeyi var olan kesin doğrulardan şüphe etmeyi gerektirir.Böylelikle bilimsel bilgi deney ve gözlemlerin dışında , hayal gücündende yararlanarak çıkarımlarda bulunulmasıdır.

    3)Katılıyorum.İlişkilidir fakat ortak olduğu noktalarının haricinde ortak olmayan noktalarıda vardır. Genel olarak akıl bilimle, duygu ise sanatla ilişkilendiriliyor fakat insan da ikisinin bütünlüğünden oluşmaktadır.Her iki disiplinde insan davranışlarının ürünü olup merak, ilgi ve sezgi içerir. Bundan dolayı ilişkilidir.Ayrıca sanat bilimden tarih boyunca etkilenmiştir. Örneğin Bilim insanı ve sanatçı kimliklerini birleştirmiş olan çok yönlü Rönesans santçıları için verilebilecek en iyi bilinen ressam heykeltraş mimar olmanın yanında anatomi ve mühendislik üzerine de tanınmış olan Leonardo Da Vincidir. Birbirinden ayırteden noktalarında ise sanat yapıtları eski çağlardaki bilgilerin üstüne yenisi eklenir fakat eskisi değerini yitirmezken bilim öyle değildir değişime açıktır.Eski bilginin üzerine yenisi eklenir ve eski bilgi değiştirilerek yeni bir bilgi oluşur.

    Kaynaklar
    http://dergipark.ulakbim.gov.tr/usaksosbil/article/viewFile/5000035872/5000034794
    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/sanat/BilimVeSanat.htm
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html
    http://www.abcdanismanlik.com/resim/makale/Yekta_OZOZER_Arif_Gokhan_RAKICI_Bilim_ve_Teknoloji_1.pdf
    http://www.yasambilimleridergisi.com/makale/pdf/1356126106.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hatice 3. Önermende ortak olmayan yönlerden bahsetmişsin bunlar nelerdir?

      Sil
    2. Merhaba Hatice 2.önermene örnek verebilirmisin?

      Sil
    3. Merhaba Hatice 2.önermene örnek verebilir misin?

      Sil
  12. Merhaba hocam.
    1.Önermeye katılmıyorum. Bilim bir araştırma biçimidir. Teknoloji ise bulunan bilimsel gerçekleri pratiğe dökmektir. Günlük hayatımızda kullandığımız araçlar, makineler teknolojinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Ve hızla artmakta ve yenilenmektedir. Dolayısıyla bilim ve teknoloji ayrı kavramlardır fakat birbiriyle bütünleşmiştir. Ama bilim daha kuramsal bir kavramdır, teknoloji ise daha pratiğe yöneliktir. Yani insan bilim ile öğrenmektedir ve aynı zamanda kavramlaştırmaktadır. Teknoloji ile bu bilgileri kendi yararına dönüştürmektedir.
    2.Önermeye katılıyorum. Bilim insanları bilimsel bir çalışma için hipotez kurmaya düşünerek, hayal ederek başlarlar. Zaten bilimin kendisi başlı başına bir kurgudur. Ortaya çıkan bilimsel gerçekler tasarlanan, hayal edilen düşüncelerin ürünüdür.
    3.Önermeye katılıyorum. Bilim ve bilim sonucu ortaya çıkan gerçekler için kurgulanarak, tasarlanarak ortaya çıkar diyebiliriz. Sanat ise yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesidir. Ayrıca geçmiş yıllarda yaşamış bilim insanları sanata önem vermiş ve birçok eser yazmış ya da yapmışlardır. Dolayısıyla bilim ve sanat iç içedir ve birbiriyle ilişkilidir.
    KAYNAKÇA:
    http://www.abcdanismanlik.com/resim/makale/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.baskent.edu.tr/BilimselBilgi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Sevim.
      2.önermen için daha detaylı bir açıklama yapabilir misin ve örnek vererek bizi biraz daha bilgilendirir misin?

      Sil
    2. Merhaba Sevimciğim;
      3.Önermende Geçmiş yıllarda bilim insanlarının sanata önem verdiğini ve birçok eser yazdığını, yaptığını ifade etmişsin.Pekala buna bir örnek verebilir misin ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. merhaba sevim.. 1. önermen de bilim ve teknolojinin bütünleştiğini ifade etmişsin bu bütünleşmenin nasıl olduğunu bize biraz açıklar mısın ve örnek verir misin? şimdiden teşekkürler.

      Sil
  13. Merhaba hocam.
    1.Önermeye katılmıyorum. Bilim evrenin tamamını ya da bir bölümünü belirleyip üzerinde araştırma yapan bir bilgi bütünüdür. Teknoloji ise var olan bilimsel gerçekleri insanların yararına olacak bir biçimde kullanmaya elverişli yapar. Günlük hayatımızda kullandığımız araçlar, makineler teknoloji sayesinde artmaktadır. Bilim ve teknoloji ayrı kavramlardır ama birbiriyle iç içe geçmiştir. Yani insan bilim ile öğrenmektedir fakat teknoloji ile bu bilgileri kendi yararına dönüştürmektedir.
    2.Önermeye katılıyorum. Bilim insanları tarafından yapılan bilimsel çalışma kurarak, hayal ederek ortaya çıkar. Bunun sonucunda da bilimsel gerçeklere ulaşılır. Bu yüzden bilimsel bilgi oluşturulurken hayal gücünden yararlanılır diyebiliriz.
    3.Önermeye katılıyorum. Bilim ve sanat ilişkilidir. Çünkü sanatta da yaratıcılığın ve hayal gücünün etkisi büyüktür. Ayrıca geçmiş yıllarda yaşamış bilim insanları sanata önem vermişlerdir. Dolayısıyla bilim ve sanat birbirini tamamlar.
    KAYNAKÇA:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.baskent.edu.tr/BilimselBilgi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanat
    http://www.turkcebilgi.com/teknoloji

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağla merhaba 2. Önermene örnek verebilirmisin?

      Sil
    2. Merhaba Çağla 3. Önermeye örnek verebilir misin?

      Sil
    3. merhaba çağla 3. önermeni biraz daha açıklar mısın?

      Sil
  14. 1)Önermeye Katılmıyorum .Teknoloji; Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi, uygulama bilimi. Teknoloji ayrıca, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir.

    Bilim; Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim olarak tanımlanmaktadır.

    Bilim ve teknoloji birbirleriyle iç içe olan bir dünya'dan ibarettir. Bilim her alanda teknolojiden yararlanmaktadır. Teknoloji'de bilimsel gerçeklikleri göz önüne almaktadır.Bilim de araştırma, gözlem ve deney esastır. Bilim de genel ve kesin kurallar vardır. Teknoloji'de bilimin elde ettiği genel ve kesin kurallara göre insan yaşamını hayatını kolaylaştıran mekanik aletlerdir.
    Aslında Bilim, teknolojiye altyapı oluşturur. Teknoloji bunun karşılığı olarak bilim'e araştırma, geliştirme ve yeni buluşlarda kolaylık sağlamaktadır.Yani bilim teknolojinin gelişmesi için önemli bir basamaktır.Burdanda anlaşılacağı gibi ikiside aynı şeyler değildir.Bunu bir örnekle açıklamak istersek;
    Öyle ki İkili sayılar keşfedilmiş ve İkili sayılar sayıların 2 tabanında yazılmasıyla elde edildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilebilir hale gelmiştir.
    Bu bilimsel gelişmer teknolojinin önünü açmış bugüne ulaşan güçlü bilgisayarların yapılmasını kolaylaştırmıştır. Bazen bilimin yakaladığı küçük bir buluş teknoloji için büyük bir adım olabiliyor.

    Bilim adamları sürekli arştırmaları halinde teknoloji için dahada yenişeyler bulabiliyor bu da bize araştırmalr bitmedikçe teknolojik gelişmeler insanlardaki merak duygusuyla hızla gelişmaler de gösterecektir .

    2)Önermeye katılıyorum.Hayal gerçek tasarımıysa, hayal gücü gerçeğe ilişkin en büyük güçtür. İnsan gerçeği önce hayallerinde, sonra dış dünyada var etmektedir. Hayal ederek kendimizden başlayan bir zincirleme gerçeklik reaksiyonu oluştururuz. Hayal gücü de bunu oluşturma yetkinliğini ifade eder. Hayal gücü yüksek insanlar, gerçek tasarımları geniş ve aşkın kişilerdir.
    Albert Einstein: “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.Çünkü bilgi sınırlıyken, hayal gücü tüm dünyayı kapsar…Hayal gücü güç verir: “Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin önizlemesi gibidir. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.” diyor. Kendisi ne makro, ne de mikro ölçekte görülemeyen fiziksel ölçüleri hayalinde oluşturmuştur. Hayal gücü olmasa bir ışık demetinde seyahat ettiğini tasarlamaz, enerjinin ışık ile olan bağlantısını kavrayamazdı. Gerçek dünyada hiçbir aletle yapılamayacak deneyleri hayallerinde yaparak, görelilik kuramı gibi geleceği değiştiren fikirleri ortaya koyamazdı. Bilim dünyası kesin gerçekliği ararken, her olayın ve her şeyin gözlemciye bağlı olduğunu ve en büyük kesinliğin bile görelilik içerdiğini hayal gücünde tasarladı. Onun 100 yıl önceki hayallerini ancak çağdaş zamanlarda kabul ettik.Kısacası
    kendi gerçekliğimizi oluşturma olanağı hayal gücüdür. Kendi orijinal görüntülerimiz, bizim gerçekliğe dair gücümüzdür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aslı 2.önermende "Kendi orijinal görüntülerimiz, bizim gerçekliğe dair gücümüzdür." demişsin.Biraz daha açar mısın?

      Sil
  15. 3)Önermeye Katılıyorum.Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır.Bilim ise neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olan genellemedir.
    Bilim sanat ilişkisi üzerine konuşulurken hiç şüphesiz önemli bir hususta her iki faaliyet alanının birbirine katkısıdır. Bu katkı bilgi verici fonksiyonlarında ve faaliyetin gerçekleşmesi teşvik edilmesinde görülmektedir. "Bilimsel keşifler edebi fanteziyi teşvik etmektedir." Diğer yandan da edebi fantezi bilimsel faaliyete ivme kazandırmaktadır. Örneğin Jules Verne'in 1865 de yazdığı "Aya Yolculuk"tan bir asır sonra bunun gerçekleşmesi bu edebi fantezinin teşvik edici rolü olduğunu gösterir. Aynı zamanda Einstein'in Rölatif Teoriyi ortaya koymasında "Dostoyevski bana Gauss'tan daha çok şey verdi." diye ifade etmesi açıkça bu ilişkiyi gösterecek örneklerden bazılarıdır. Sanat gibi bilimi de "ileri götüren, kendi özgürlük ve bağımsızlığı içindeki insan fantezisidir." Gerçekte evren ister bir düzen ve mantık örgüsü olarak algılanılsın isterse evrenin bir düzen ve mantık örgüsünden yoksun olduğu varsayılsın yinede evrenin çekiciliği ve cazibesi sanatçı gibi bilim adamını da kendine yöneltmektedir.Bunların sonucunda bilim ve sanat iç içedir ikiside birbirinin gelişmesine katkı sağlar.

    Kaynak: http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2008/03/bir-bilg-etkinlii-olarak-bilim-ve-sanat_19.html
    bilimveteknoloji.nedir.com
    http://www.dmy.info/hayal-gucu-nedir/

    http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2008/03/bir-bilg-etkinlii-olarak-bilim-ve-sanat_19.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanat
    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx



    YanıtlaSil
  16. 1.Katılmıyorum. Bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir bilim olmadan teknolojinin oluşması düşünülemez.Biliminsanları düşündürür ve sonucunda teknolojiyi oluşturur. Ancak şunu da göz ardı etmemek gerekir ki teknolojinin ilerlemesi de bilimin gelişmesine büyük katkı sağlar. Yani bilim olmadan teknoloji oluşmaz bilim teknolojiyi oluşturur ve teknoloji olduktan sonra bilimin oluşmasına ortam hazırlar.

    2.Katılıyorum.bilimsel bilgi aklın ve akıl ilkelerinin bir ürünüdür. Anlama kavrama ve çıkarımlar sonucunda bilgiye ulaşılır. Bu bilgiye ulaşmada hayal gücününde etkisi vardır . Bilim adamları gerek araştırmalarının tasarımlarını kullandıkları gibi araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinide de hayal gücünden faydalanıyor. Örneğin atom karadelik vb ulaşımında hayal gücünden faydalanılıyor.

    3.Katılıyorum.Sanat, duygu ve düşüncelerin belirli teknik ve estetik kurallara göre madde ile ifade edilmesidir. Sanat, insana toplumsal yaşam koşulları konusunda bir fikir vermekte ve insanı bilgilendirmektedir. Yani sanat, bir bilgi üretme sürecidir. Bu özelliğiyle bilimle ilintilidir. İnsanlar, yüzyıllardır sanatla bilimi yarıştırmıştır.Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır; ancak yöntemleri farklıdır. Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Sanat, gerçekleri estetik imgelerle anlatmaya çalışır ve doğanın sırlarını sezdirir. Bilim ise akıl yoluyla anlatmaya çalışır ve bunu ispatlar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.Sanat ve bilim, birbirlerini tamamlayan etkinliklerdir. Bilim, nesnelerin nedenlerini anlamamıza, sanat ise onların biçimlerini görmemize yardımcı olur. Sanat ve bilim ayrı düzlemlerde hareket ettikleri için çelişmezler ve birbirlerini tamamlarlar. Bilimin kavramsal yorumlaması, sanatın sezgisel yorumlamasına engel olamaz. Bunların görüş açılarının farklılığı da bir zenginlik kaynağıdır; gerçeği daha iyi ve çok boyutlu olarak görmemize katkıda bulunur.
    Kaynak:
    http://teknoloji.nedir.com/#ixzz2QKJfBWlh


    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/sanat/BilimVeSanat.htmhttp://

    www.denkbilgi.com/bilim-ile-sanat-arasindaki-fark-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Evin, birinci önermeye örnek verir misin? Bilimin oluşmasına teknoloji nasıl ortam hazırlar?

      Sil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. 1) Bu önermeye katılmıyorum . Bilim ve teknoloji birbirine yakın iki kavramdır ama aynı şey değillerdir. Teknoloji, insanın doğayı denetleme, biçimlendirme, değiştirme çabasıdır. Bunlar bilim olmadan olmaz. Teknoloji bilimin sonucudur. Günümüzde bilim olağanca hızıyla ilerlemekle birlikte, insan hayatının olmazsa olmazları arasına girmeyi başarmıştır. Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji hayatımızı her alanda kolaylaştırmayı başarmıştır. “Bilimle Teknoloji arasında tabi bir döngüsel bir ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır Örneğin, karda yürümekte zorlanmamızın sebebini bilim sürtünme kuvveti olarak açıklamıştır. Yürümemizi kolaylaştıran ayakkabıların yapılması teknolojidir. Ya da arabaların tekerleklerine zincir takılması teknoloji ürünüdür.
    2)Katılıyorum. Bilimsel bilgi aklın ve akıl ilkelerinin bir ürünüdür. Kavrama ve çıkarım sonucu bilgiye ulaşılır. Bunda hayal gücünün de büyük payı vardır. İnsan, aklında kurar, kavrar, çıkarım yapar ve bilgiyi sunar. Yani bilgi önce kurgulanır daha sonra bu kurgu doğrultusunda keşfedilir.Ünlü düşünür Albert Einsten '' Hayal gücü bilgiden daha önemlidir '' diyerek noktayı koymuştur.
    3)Bu önermeye katılıyorum . Bilim ve sanat işbirliği içinde olmak zorundadır. Her ikisinde de amaç yaşama hizmet ve yeniyi keşfetmektir. Sadece dilleri ayrı, amaçları aynıdır. Bilimsel eğitimin yanında sanatsal eğitimin yer alması bireyin, zihinsel yetilerinin, düşüncenin zekanın gelişmesine yardımcı olur. Hayatımızda bilim kadar sanat, sanat kadar da bilim gereklidir. Bilim ve sanat bir denge unsurudur. Yaşam insan tarafından değiştirilir. Bu da bilim ve sanatla olur. Bilim kuvvetli ve derin bilgidir. Sanat, bir duygunun, bir tasarımın ifadesinde kullanılan yöntemlerin tümüdür.Örneğin; benim beğendiğim bir şiiri bir başkası beğenmeyebilir fakat yer çekimi kanunu herkes tarafından kabul görülür.
    Kaynakça : https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanat
    http://www.turkcebilgi.com/teknoloji

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Neslihancım;
      2.Önermene örnek verebilir misin ? Şimdiden çok teşekkürler.

      Sil
    2. Merhaba Neslihan.3. önermede bilimle sanat arasındaki doğru orantılı ilişkiye net bir örnek verebilir misin? Teşekkürler.

      Sil
  19. Merhaba Hocam; (2 Parça Halinde)
    1.ÖNERMEYE KATILMIYORUM.Öncelikle bilim ve teknolojiyi tanımlarsak; Bilim; Keşfedilmemiş gerçekleri bulma çalışmasıdır, evreni anlamaya çalışır.Teknoloji ((Yunanca tekhne (sanat, zanaat) ve logos (bilgi,söz, sözcük) sözcüklerinden oluşur)) ise; bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir, adı üstünde teknik bilimidir, esas olan tekniktir, ya mevcut teknikde uzanlaşılır, ya da yeni teknikler geliştirilir. Teknik, temel olarak alet yapımı ve alet kullanarak sonuç alma yöntemleri anlamına gelir. Alet yapma yeteneği, insan türünü öteki canlılardan ayıran temel niteliktir. Bu niteliği nedeniyle insan, en başından beri teknoloji üreten bir varlıktır ve teknolojinin tarihi insanlığın tüm evrimini içerir.Bilimsel ilkelere bağımlı olmasına karşın teknoloji ile bilim arasında yakın bir ilişki kurulması görece yeni bir olgudur. Eski toplumlarda bilim aristokrat yapıdaki filozofların elindeydi ve bütün bilgi alanlarını kapsar nitelikteydi. Oysa teknoloji, işçi, usta ve zanaatkarın işiydi. Bu durum, sınıf ayırımından ileri geldiği kadar, belki de daha çok, Örneğin Aristoteles ya da Ptolemaios'un kuramsal bilimi ile bir değirmenci, kuyumcu, fıçı yapımcısı ya da sepicinin uğraştan ve teknolojik sorunları arasında hiçbir ilişkinin bulunmayışından kaynaklanıyordu. Bilim ile teknoloji ancak ortaçağda birbirine yakınlaşmaya başladı. 13. yüzyılın büyük filozof ve bilgini Roger Bacon barut yapımını ayrıntılarıyla betimledi, motorlu gemiler ve uçan makineler tasarladı. 16. yüzyılda Francis Bacon, deneysel bilimin savunculuğunu yaptı; bilim adamlarının usta ve zanaatkarların yöntemlerini incelemeleri, zanaatkarların ise bilimden yararlanmaları gerektiğini öne sürdü. Teknolojinin bilim temeline oturtulması ancak 19. yüzyılda başlayan bir olgudur. Sanayide önemli bir yeri olan ilk büyük bilim adamı, organik kimyanın kurucusu olarak tanınan ve kimyasal gübreyi bulan Alman kimyacı Justus von Liebig'dir ( 1803-73). 19. yüzyılın mucitlerinin hemen tümü, çalışmalarını bilim adamlarının bulgularına dayandırmışlardır. Elektrik ampulünün icadı Faraday ve Henry'nin çalışmalarına; telefon Helmholtz'a; radyo Maxwell ve Hertz'e dayanır. Edison örneğinde bir başka gelişme daha dikkati çeker: Bilim-teknoloji işbirliğinin kurumsallaşması. Elektrik ampulünde filaman olarak kullanabileceği bir teli bulabilmek için 14 ay süreyle binlerce malzemeyi tek tek deneyen Edison, bu çabalarını New Jersey'deki Menlo Park'ta kurduğu dünyanın ilk araştırma laboratuvannda gerçekleştirdi. Bu laboratuvarın kuruluşu modern teknoloji araştırmalarının başlangıcını simgeler. Bundan sonraki gelişmelerde teknolojide bilimsel bilgiden yararlanıldığı, teknolojik süreçlere bilimsel ilkelerin uygulanmaya başladığı gözlenir. Teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. Bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır. Belirli bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur. Günümüzde ikisini birbirinden ayırmak imkansız hale gelmiş, bilim ve toknoloji farklı kabul edilir ama beraber anılır olmuştur.Özetliycek olursak; Bilim ve teknoloji ayrı kavramlar olmakla birlikte , hem birbirini tamamlamakta, hemde biri diğerinin gelişimine yardım ve aracılık etmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba tanyeli. 1. önermeyi gayet güzel açıklamışsın bol örneklerle (bence). sence bilim ve teknolojinin bizlerin hayatındaki önemi hakkında ne düşünüyorsun ? teşekkürler.

      Sil
    2. Merhaba Arizeciğim,
      Öncelikle örneklerimi beğenmene çok sevindim , teşekkür ederim.Bilim ve teknolojinin bizlerin hayatındaki önemine gelince; Şuan günümüzde tartışılmaz çok önemli bir yer tutuyor bilim ve teknoloji.En basitinden elimizden akıllı telefonlar düşmüyor, Günümüzde artık genci yaşlısı herkeste fazlasıyla teknolojik aletler mevcut.Bunlar hayatımızın vazgeçmezleri arasında.Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay , şuan internet sayesinde her türlü bilgiye anında ulaşabiliyoruz; Ödevlerimizi, araştırmalarımızı internet aracılığıyla yapıyoruz.Evlerde kullandığımız küçük ev aletlerinden tut ki buzdolabına kadar herşey bilim ve teknolojinin ürünü.Ve bu ürünler bize her alanda kolaylıklar sağlıyor.Ve daha bunlar gibi yüzlerce örnek verebilirim.Sonuç olarak; Günümüzde bilim ve teknolojinin yeri insanlar için çok fazla öneme sahip, zaman ilerledikçede öneminin daha da fazla artacağına hiç şüphe yok...

      Sil
  20. DEVAMI
    2.ÖNERMEYE KATILIYORUM.Bilimsel bilgi oluşturulurken elbette hayal gücünden yararlanılır.Bilimsel bilgiyi oluşturan bilim insanıdır.Bilim insanıda bilimsel bilgileri oluştururken; hipotez kurarlar, deney ve gözlemlerle desteklerler.Bunları oluştururkende hayal gücünden, yaratıcılıklarından ve sezgilerinden faydalanırlar. Varolan kuru bilgi bir işe yaramaz. O bilginin yoğurulması ve düşünce süzgeçlerinden analiz edilmesi, pratiğe dönüşmesi gerekir..Bilim evreni anlamaya çalışır.Bilim insanlarıda evrendeki olayları gözlemleyerek kurgu yaparlar, kurguyuda yaparken hayal gücünden yararlanırlar. Hayal gücüne dayanan göze çarpıcı bilim örnekleri arasında, Alfred Wallace’ın, Doğu Hint Adalarında hasta yatarken, evrimin bir doğal seçim süreciyle olabileceği akıl etmesi de vardır, Einstein, hemen hemen ışık hızıyla hareket eden bir tren vagonundan görülen dünyayı gözler önüne sermiştir, Newton, bir prizmadan geçen ışığın izlediği yolda beklenmedik bir düzen olduğunu fark etmiş ve bu onun, düz doğrular boyunca hareket eden ışık parçacıklarını hayal etmesine yol açmıştı. Bu gibi derinliğine görme yetenekleri, hiç kuşku yok ki, hayal gücünden kaynaklanır; ama bilimsel hayal gücü ara sıra akla gelen büyük bir yeni fikirden daha fazlasını hayal eder. Wallace’ın evrim hakkındaki denemelerinde, kuşların yıllık ölümlerini, zürafaların eski zor günlerindeki atalarını, göçmen güvercinlerin alışkanlıklarını anlatırken, hayal gücü hep oradadır.
    Hayal gücünün sürekli hazır bulunuşu, Galileo’nun bir teleskopla ilk kez bakışını anlatırken de görülebilir. Ondaki bu hayal gücü Ay'daki dağları, Jüpiter çevresindeki ayları, evrenin genişliğini inanılmaz ölçüde arttıran yıldızların akıl almaz çokluğunu fark etmesini sağlamıştır.
    3.ÖNERMEYE KATILIYORUM. Sanat, duygu ve düşüncelerin belirli teknik ve estetik kurallara göre madde ile ifade edilmesidir. Sanat, insana toplumsal yaşam koşulları konusunda bir fikir vermekte ve insanı bilgilendirmektedir. Yani sanat, bir bilgi üretme sürecidir. Bu özelliğiyle bilimle ilintilidir. İnsanlar, yüzyıllardır sanatla bilimi yarıştırmıştır.Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır; ancak yöntemleri farklıdır.Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Sanat, gerçekleri estetik imgelerle anlatmaya çalışır ve doğanın sırlarını sezdirir. Bilim ise akıl yoluyla anlatmaya çalışır ve bunu ispatlar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.Sanatçı, doğa parçasını güzel yapan unsurları belirlerken bir sonuca varır. Ancak bu sonuç, bilim adamının bulunduğu kesin, ispatlanabilir bir sonuç değildir.Bilimsel bilginin, sanatsal bilgiden ayrılan önemli bir yönü, bilimsel bilginin; doğruluk değeri yok olan, doğru ya da yanlıştır denebilir önermeler olmasıdır.Sanat ve bilim, birbirlerini tamamlayan etkinliklerdir. Bilim, nesnelerin nedenlerini anlamamıza, sanat ise onların biçimlerini görmemize yardımcı olur. Sanat ve bilim ayrı düzlemlerde hareket ettikleri için çelişmezler ve birbirlerini tamamlarlar. Bilimin kavramsal yorumlaması, sanatın sezgisel yorumlamasına engel olamaz. Bunların görüş açılarının farklılığı da bir zenginlik kaynağıdır; gerçeği daha iyi ve çok boyutlu olarak görmemize katkıda bulunur.Sanatın geçmişi, bilimin, geçmişinden çok daha eskidir.Genel anlamda sanat ürünü bir deha üründür ve bir şeyi kurallarına uygun olarak yapma anlamındadır. Bilgilenme ve deneyim kazanmak için en etkili araç sanattır. Görsel yetiye sahip olmadan üretken düşünme olmaz. Dolayısıyla sanat, bilimin gelişmesine büyük katkı sağlar.
    Örnek verecek olursak; “sanatı bilimin bir çıkarsaması” olarak kabul eden Johann Wolfgang Von Goethe ve görsel sanatların teknik ve bilimsel yasalarını keşfeden Leonardo Da Vinci gibi bir çok sanat ve bilim insanı, sanatın ve bilimin, birbirlerinin doğalarına tam bağımlı yapıları konusunda fikir birliği içerisinde olmuş, pratik ve teorik olarak iki disiplinin bütüncül yapılarını ortaya koymuşlardır.

    YanıtlaSil
  21. KAYNAKÇA:
    -www.evrimagaci.org -nucleus.istanbul.edu.tr
    -burcincokuysal.blogspot.com.tr -gelisenbeyin.net
    -www.baskent.edu.tr -wwww.teknoalem.org
    -www.msxlabs.org -www.delinetciler.org
    -www.diyadinnet.com -www.abcdanismanlik.com
    -www.derspc.com -www.bilimveteknoloji.nedir.com
    -www.habercil.com -e-dergi.atauni.edu.tr
    -www.jasstudies.com -www.sadettinozen.com

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Hocam
    1)Katılmıyorum.Bilim ve teknoloji aynı değildir,fakat iç içedir teknoloji insanların yaşantılarını kolaylaştırmak için yapılan araç gereçlerdir. Bu araç ve gereçlerin yapılması için bilime ihtiyaç duyulur.Birbirini tamamlayan iki ana unsurdur bilim süreçtir, teknoloji ise sonuçtur. Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken,teknolojik gelişmelerde bilimsel gelişmeleri hızlandırır.
    Örneğin ; Bilim ve teknolojinin ortaya çıkmasıyla insanlar yasadıkları dünyayla yetinmeyip uzayı merak etmiş uzayın sırlarını çözmek için gizemli bir yolculuk sistemli bir çalışma içine girmişlerdir. Sıvı yakıtlı motorların bulunması ile uçaklar ulaşım aracı olarak kullanılıp uzak mesafeler ortadan kalkmıştır.

    2)Katılıyorum. Bilimsel bilgi oluşturulurken önce bilim insanı tarafından kurgulanır bilim insanı bu kurguyu oluştururken güçlü bir hayal gücü ile hareket eder ve yaratıcılığını konuşturur.
    Örneğin, Stephen Hawking çok büyük bir ihtimalle uzayda yaşamın olabileceğini belirtmesi, uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını belirtmesi
    Uzaylıların bir ayna sistemi kurabileceklerini ve böylece uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini belirtmesi hayal gücünden yararlandığını gösterir.
    Einstein ‘ ın da dediği gibi ‘’Mantık, sizi A noktasından B noktasına götürür, hayal gücü ise her yere’’

    3)Katılıyorum. Bilim ve sanatta aynı gerçeklikle uğraşır ancak ele alınış biçimleri farklıdır.Bilim gerçek olan doğrular ve kavramlar karşılığında bir sonuca ulaşır sanat ise daha çok duyuşsal ve sezgisel durumlara dayanır.Bilimde duygulara yer verilmez,sanatta ise duygular ön plandadır,bilim insana fayda sağlar,ancak sanat insanların duygularına yönelir. Bilgilenme,deneyim kazanmak için en etkili araç sanattır.Görsel yetiye sahip olmadan,üretken düşüncede olamayız.Dolayısıyla sanat,bilimin gelişmesine katkı sağlar.

    KAYNAKÇA
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/
    http://bilim.nedir.com/
    bilimveteknoloji.nedir.com

    YanıtlaSil
  23. 1. katılmıyorum. Bilim insanların gözlem deney mantık yolu gibi durumlarla evreni anlama çabası iken, teknoloji ise bilimsel bilgilerin uygulamaya geçilmiş halidir. Teknoloji ile bilim aynı anlamda değil fakat birbirleriyle ilişkilidir. Bilimsel bilgiler ya da çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojiye yol açarken; teknolojik gelişmelerde bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda olmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktır.
    2. Katılıyorum.Bilimde hayal gücünden yararlanır fakat bu zor bir iştir.Çünkü daha önce hiç görmediğiniz bir şey olacak, daha önce görülmüş, ele alınmış her detayı kapsayacak, o ana kadar düşünülmüş olandan farklı olacak ve daha da önemlisi kesin olacak ve herhangi bir belirsizlik içermeyecek.Hayal gücünün bilimde ne kadar önemli olduğunu, kendi nefsinde büyük ölçüde yaşayan A. Einstein şöyle söylemiştir; “Hayal etmek bilgiden daha önemlidir”.Ayrıca 17. yy’dan itibaren fizikteki gelişmelere paralel olarak gelişen rasyonalist felsefede ve daha sonra pozitivist düşünce sisteminde hayal gücünün büyük bir rol oynadığımıştır. Her şeye rağmen hayal ürünlerinin deneylerle doğrulanamadığı sürece bir geçerliliğinin olmadığını da bilmemiz gerekir.
    3. Katılıyorum.Sanat, bir bilgi üretme sürecidir. Bu özelliğiyle bilimle ilişkilidir.Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır.Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. tarih, arkeoloji, filoloji, paleografi, epigrafi, nümizmatik, kronoloji, coğrafya ile sanat tarihinin ilişkileri vardır.

    http://www.nedirvikipedi.com/bilim-ve-teknoloji/
    http://www.habercil.com/sanat-ve-bilim-arasindaki-iliski-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba melek. 3. önermende tarih, arkeoloji, paleografi, epigrafi, nümüzmatik, kronoloji, coğrafya ile sanat tarihinin ilişkisi olduğunu söylemişsin bunu biraz daha açıklayabilir misin? 3. önermene örnek verebilir misin? teşekkürler..

      Sil
    2. merhaba melek.. 1. önermene örnek verir misin? şimdiden teşekkürler.

      Sil
  24. 1. Birinci önermeye katılmıyorum.
    Bilim için bazı problemlere bilim insanlarının araştırıp,test edip ortaya koydukları çözümler,bilgiler diyebiliriz.
    Teknoloji ise,insanoğlunun ihtiyaçlarına uygun yardımcı alet yapımı için gerekli bilgi,yetenek ve bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini,kullanılan araç-gereçleri kapsayan bilgi olarak tanımlanmaktadır.

    Bilim bir problemin çözümü için ilk,ana bilgiyi ortaya koyarken teknoloji ortaya konmuş bu çözümü iyileştirici,geliştirici,üretilen araç gereçlerle pratikleştirci bilime yardımcı bilgiler ortaya koyar.

    Örnek verecek olursak suyu ısıtma gerekliliği,başka bir deyişle suyu ısıtamama problemi vardı.
    Bilim bunun için elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşebilecegi bilgisini ortaya koydu.Ve ilk olarak bir kap suya elektrik tellerinin daldırılması şeklinde bir düzenekte bunu uyguladılar diyelim.
    Bilimin bu büyük faydasından sonra devreye teknoloji girdi ve bu çözümü daha kullanışlı hale getirecek çalışmalar yaptı.Böylelikle ilk elektrikli su ısıtıcılar üretildi.Teknolojik çalişmalare devam edilerek ilk su ısıtıcılardan bugün kullandıgımız estetik,pratik kettle,çaycı vs gelinmiştir.
    Bilim ile teknoloji birbirne çok yakın anlamda olmasına rağmen farklı kavramlardır.Bu farkı dilimize yerleşmiş olan "Bilim çok ilerledi." ve "Teknoloji çok gelişti." deyimlerindeki ayrıntıdan da anlamamız mümkündür.


    2.İkinci önermeye katılıyorum.
    Bilimsel bilginin çıkış noktası,ilk adımı hayaldir,bilim insanın hayalini gerçek yapabilmek için çalişmasıdır.Örneğin Graham Bell "Yanımda olmadığında da eşimle,asistanımla konuşabilsem keşke" diye bir hayalle çıktı yola ve telefonu icat etti.

    3.Üçüncü önermeye katılıyorum.
    Sanat,duygu ve düşüncelerin bir eser yaratarak insanlara aktarma sürecidir.Bilim de subjektiftir ve bilim insanın bir problemin çözümü için düşündüklerini,çalışmalarını insanlara aktarması suretiyle oluşur.
    Leonardo Da Vinci'nin tablosuna baktıgımızda da,Dede Efendi'nin bir bestesini dinlediğimizde de,Tolstoy'un,Nazım Hikmet'in eserlerini okudugumuzda da onların duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz,Pasteur'un,Einstein'ın,Mendel'in,Hawking'in çalışmalarında da onların düşünceleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba hocam..
    1.Katılmıyorum.Bilim ve teknoloji birbirinden farklıdır fakat birbiriyle iç içedir.Bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır.Bir araştırma ve kurallama biçimidir.Yeni bilgiler peşinde koşma işidir.Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir, adı üstünde teknik bilimidir, esas olan tekniktir, ya mevcut teknikde uzanlaşılır, ya da yeni teknikler geliştirilir. Örneğin telefonun icadı bilimdir fakat farklı özellikte yeni telefonların çıkması teknolojidir.Bilim olmadan teknoloji olamaz.Teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır.Bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır.Belirli bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur. Günümüzde ikisini birbirinden ayırmak imkansız hale gelmiş, bilim ve tEknoloji farklı kabul edilir ama beraber anılır olmuştur.
    2.Katılıyorum.Mantığın kullanılması ve delillerin bu çerçevede incelenmesi bilim için gerekli ancak yeterli değildir.Bilimsel bilginin üretilmesi kaçınılmaz olarak yaratıcılığı ve hayal gücünü gerektirir. Bilim, sanılanın aksine tamamiyle soğuk, mantıklı ve düzenli bir aktivite değildir. Bilim açıklamalar “üretilir” ve bu da bilim insanlarının yaratıcılığını gerektirir. Hayal gücüne dayanan göze çarpıcı bilim örnekleri arasında, Alfred Wallace’ın, Doğu Hint Adalarında hasta yatarken, evrimin bir doğal seçim süreciyle olabileceği akıl etmesi de vardır, Einstein, hemen hemen ışık hızıyla hareket eden bir tren vagonundan görülen dünyayı gözler önüne sermiştir, Newton, bir prizmadan geçen ışığın izlediği yolda beklenmedik bir düzen olduğunu fark etmiş ve bu onun, düz doğrular boyunca hareket eden ışık parçacıklarını hayal etmesine yol açmıştı. Bu gibi derinliğine görme yetenekleri, hiç kuşku yok ki, hayal gücünden kaynaklanır; ama bilimsel hayal gücü ara sıra akla gelen büyük bir yeni fikirden daha fazlasını hayal eder.Wallace’ın evrim hakkındaki denemelerinde, kuşların yıllık ölümlerini, zürafaların eski zor günlerindeki atalarını, göçmen güvercinlerin alışkanlıklarını anlatırken, hayal gücü hep oradadır.
    Hayal gücünün sürekli hazır bulunuşu, Galileo’nun bir teleskopla ilk kez bakışını anlatırken de görülebilir.
    http://burcincokuysal.blogspot.com.tr/2010/11/bilimsel-hayal-gucu-ve-bilimsel-sesler.html
    https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/210819-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-farklar-nedir.html
    3.Katılıyorum.Sanat, duygu ve düşüncelerin belirli teknik ve estetik kurallara göre madde ile ifade edilmesidir.

    Sanat, insana toplumsal yaşam koşulları konusunda bir fikir vermekte ve insanı bilgilendirmektedir. Yani sanat, bir bilgi üretme sürecidir. Bu özelliğiyle bilimle ilintilidir. İnsanlar, yüzyıllardır sanatla bilimi yarıştırmıştır.

    Bilim de sanat da aynı gerçeklikle uğraşır; ancak yöntemleri farklıdır. Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Sanat, gerçekleri estetik imgelerle anlatmaya çalışır ve doğanın sırlarını sezdirir. Bilim ise akıl yoluyla anlatmaya çalışır ve bunu ispatlar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.Sanat ve bilim, birbirlerini tamamlayan etkinliklerdir. Bilim, nesnelerin nedenlerini anlamamıza, sanat ise onların biçimlerini görmemize yardımcı olur. Sanat ve bilim ayrı düzlemlerde hareket ettikleri için çelişmezler ve birbirlerini tamamlarlar.Örneğin Jules Verne'in 1865 de yazdığı "Aya Yolculuk"tan bir asır sonra bunun gerçekleşmesi bu edebi fantezinin teşvik edici rolü olduğunu gösterir. Aynı zamanda Einstein'in Rölatif Teoriyi ortaya koymasında "Dostoyevski bana Gauss'tan daha çok şey verdi." diye ifade etmesi açıkça bu ilişkiyi gösterecek örneklerden bazılarıdır.

    Kaynak: http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2008/03/bir-bilg-etkinlii-olarak-bilim-ve-sanat_19.html

    YanıtlaSil
  26. Arkadaşlar son hafta olmasından dolayı tartışma kısmına ağırlık verelim biraz. Pek çok postun altı yorumsuz kalmış. Ders saatine kadar herkes elinden geldiğince karşı tarafı düşündürecek sorular sorsun ve tartışsın.

    YanıtlaSil
  27. Slots - Dr.MCD
    There's also a 속초 출장샵 dedicated 의왕 출장샵 section devoted to the best Slots games. The slots section 시흥 출장마사지 at DRMC is the 밀양 출장안마 first and most 정읍 출장샵 comprehensive slot game selection. The

    YanıtlaSil