20 Mayıs 2016 Cuma

Bilimsel bilginin karakteristik özellikleri



Bilimsel bilginin karakteristik özellikleri

Arkadaşlar aşağıda bilimsel bilgi ile ilgili dört önerme var, bu günden itibaren herkesten bu dört önermeye katılıp katılmadığını nedenleri ile birlikte, örnekler vererek detaylı bir şekilde yazmasını istiyorum.


Nedenlerinizi açıklarken internet, kitap, dergi gibi kaynaklardan yararlanmanız gerekiyor, yararlandığınız kaynakları belirtirken, internet adresi, kitap adı v.b. yazmalısınız (son gün Çarşamba, akşam 8).

Bu arada internetten copy-paste yapmayın, bu şekilde yapılan yorumları yapılmamış kabul edeceğim, siz internetten veya kitaptan okuduğunuz bilgilere kendi yorumunuzu katarak blog a yazacaksınız. 

Bu süreçte yazdıklarınızla ilgili olarak Kayahan hocanız Blog üzerinden sizleri yönlendirecek, onun öneri ve tavsiyelerine göre yeniden yazmanız gereken kısımları düzelteceksiniz, sonra derste bu yazdıklarınızın detaylı tartışmasını yapacağız.

Herkes en az iki kişinin yazdıklarına yorum yapacak, yorumlarda lütfen akademik bir dil kullanın.


BİR APTALIN HATASINI DÜZELTMEYE KALKMAYIN, SİZDEN NEFRET EDECEKTİR.
BİR BİLGENİN HATASINI DÜZELTİN, SİZE MİNNETTAR KALACAKTIR.

Hepinize kolay gelsin...

1- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
2- Bilim bütün sorulara cevap verir.
3- Bilimsel teoriler, bilim insanları tarafından kurgulanır, keşfedilmezler.
4- Bilimsel yasalar keşfedilir, bilim insanları tarafından kurgulanmazlar.

59 yorum:

  1. Merhaba Hocam..
    1) katılmıyorum. modeller açıklamaya ve anlamaya yardım eden yapılardı. modeller bilimsel düşünmenin bir parçasıdır. gerçeklerin yalnızca gerekli olan özelliklerini içerdikleri için daha basittir ve üzerinde araştırma yapılması daha kolaydır. örneğin güneş sistemi modelini birebir yansıtamayız. gerek büyüklük gerek gezegenler arasındaki uzaklığı birebir alamayız. çünkü böyle bir model hem maliyetli, hem rahat taşınamaması hem de ders amaçlı kullanıldığında öğrenme ortamına sığdırılmasında problemler oluşur. bundan dolayı birebir aynısı yada kopyası olamaz.fakat bu uzaklık ve büyüklükler orantılı olarak küçültülerek yapılabilir. başka bir örnek olarak atom modelinde sadece temsili bir modelleme vardır, atomun tam şekli değildir. modeller evrendeki olguları daha iyi anlamamızı sağlar. bilimsel modelleri fizikteki basit makineler konusunda olduğu gibi kimyasal reaksiyonlarda da modelleme kullanarak açıklamaktayız.
    2) katılmıyorum. bilim bütün sorulara cevap vermez. örneğin evren, tam anlamıyla açıklayamaz. çünkü evrende hala açıklanamayan bir çok olay vardır. bilim zamanla değiştiği için evren de değişim içindedir ve kesinlik söz konusu değildir. insanların evrimini ve nereden geldikleri hakkında hala devam eden araştırma ve tartışmaları örnek verebiliriz. çünkü insanların elindeki teknoloji ilerledikçe birçok şeyin değiştiğini görürüz. geçtiğimiz senelerde 9 gezegen diye öğrendiğimiz bilimsel bilgimiz 8 gezegen olarak değiştirildi. yani bilim bütün sorulara cevap veremez.
    3)kısmen katılıyorum.bilimdeki tüm bilgiler keşiftir yada tüm bilgiler kurgudur diyemeyiz. bilginin çeşidine göre farklılık gösterebilir. örneğin, matematik insan beyninin ürünüyken yer çekimi doğada var olan bir durumken bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. bilim adamları ihtiyaçtan dolayı birşeyler yapmak ister ve bunun için önce kafasında kurgular, düşünür, hayal gücünü kullanarak yapmaya başlar.keşfetmek ise var olan birşeyi bulmak anlamındadır. bu nedenle bilimsel teoriler bilim insanları tarafından hem kurgulanır hemde keşfedilir.
    4)katılmıyorum.çünkü, bilim ihtiyaçtan doğar. bilim adamları dünyanın şekli nasıldır? depremler nasıl oluşmaktadır? kimyasal olaylar nasıl gerçekleşir? gibi birçok soruya cevap arar. bu durumda insan zihnindeki sorulara yönelik cevaplar arar, araştırmalar yapar. önermede geçen kurgulanmaz kelimesi bana göre yanlıştır. çünkü insanlar araştırma yapmadan önce hayal gücü ile kafalarında kurgular ve bilgiye ulaşırlar.
    İyi günler hocam..
    Kaynakça:
    http://fav10.net/forum/threads/bilimsel-model-nedir-bilimsel-model-%C3%87e%C5%9Fitleri-nelerdir.171873/
    http://blog.radikal.com.tr/bilim-teknoloji/bilim-hangi-soruya-cevap-vermeye-calisir-49453
    http://bizhepsiciyiz.forumm.biz/t372-bilimin-cevaplayamadyoy-10-soru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 önermeye verdiğin yanıttan benim anladığım teknoloji ilerledikçe bilimin tüm sorulara cevap verdiği. Düşüncelerin bu yönde mi?
      3. önerme de geçen keşif ve kurgu kelimelerinin SENİN zihninde yaptığı çağrışım nedir, ne gibi farkları ve benzerlikleri vardır?
      4. önermede bilim ihtiyaçtan doğar demişsin. Sence dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamak nasıl bir ihtiyaçtır bilim insanı için?

      Sil
    2. Merhaba Arize.4. Önermende kurgulanmazlar kelimesi bana gore yanlis demissin.Peki sence bilimsel yasalar kesfedilebilir mi ?

      Sil
    3. bilimsel yasalar demeyelim çünkü bilimde yasa yok, bilimsel bilgiler dersek evet keşfedilebilir. matematiksel işlemlerde kullandığımız formüller kurgulanmıştır bence yağmur.

      Sil
  2. Merhaba hocam
    1)Katılmıyorum.Çünkü bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyası olamaz. Modeller : bir olayı , bir süreci , bir sistemi , bir fikri , bir yargıyı ya da bir yöntemi simgeleme biçimidir.Bilimsel bir model; zihinde yer edebilir ve test edilebilir.Tanımlandığı özel şartlara sahiptir.(güçlü ya da noksan tarafları şartlara ya da amaçlara bağlıdır.). Modellemede iki unsur ön plana çıkmaktadır. Bunlar: kaynak ve hedeftir. Kaynak, mevcut bilgi ile ilgili tüm bilgileri içerir. Hedef ise, kaynağı örnek alarak ulaşmak istenilen bilgilerdir. Hedef kaynağı açıklamada yeterli ise ortaya konan model kabul edilir. Temsilde sorun yaşanıyorsa bilgilerin gözden geçirilmesi gerekir.Modeller kaynağı açıklamak için kullanıldıklarından dolayı yüzde yüz kaynakla aynı olmak zorunda değildir. Ancak önemli olan kavramların doğru modellerle açıklanmasıdır.Örneğin;Metan molekülü ile ilgili modellerde çekirdeğin yapısı,boyutu ve elektronların hareketi gözlenememektedir.Bu da modellerin bazı sınırları olduğunun göstergesidir.Bu nedenle “modeller gerçeğinin birebir kopyası değildir.” Galile’nin hareketi açıklamak için kullandığı silahtan atılan ‘‘mermi modeli’’ Aristotales’in hareket görüşünün geçersizliğini ispatlamıştır.
    Kaynakça:
    https://prezi.com/xjaymqlopbi5/bilimsel-modeller/
    2)Katılmıyorum.Bilim her soruya cevap veremez.Bilim insanı,evrende zaten var olan ilişkileri kavramaya çalışır.Örneğin bilim fiziği açıklayabilir fakat metafizik boyutuna ulaştığında metafiziği açıklayamaz. Doğada bilimsel olarak incelenip açıklanamayan bazı olaylar vardır. Örneğin; karadelik, solucan deliği vb. veya doğaüstü soyut kavramlar; tanrı, melek vb. karşısında bilim bir şey yapamamaktadır.
    3)Her teori için doğru değildir.Bazı teoriler kurulduğunda zaten doğa da mevcuttur.Yerçekimi kanunu Newton başına elma düşmesi ile keşfedildi.Fakat geometri ve matematik için keşfedildi diyemeyiz.Çünkü elimizde gözlem yapabileceğimiz somut bir kanıt yoktur,kabullerimiz vardır..Örneğin; alt vektör uzayı,limit ,aksiyomlar.
    4) Katılmıyorum .Çünkü bilimsel yasalar kurgulanır ve keşfedilir.Bu yasaları kuran insandır.İnsanların hayal gücü etkilidir. Çünkü yasalarda teoriler gibi bilim insanlarının ürettiği bilimsel bilgilerdir.Keşif değil geçerliğinin kabul edilmesi sınanır. Örneğin; Newton’un başına elma düşmeseydi merak etmezdi.Hayal gücü ve merak önemli yer tutar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sence bilimsel modeller bilim için neden bu kadar önemli?
      2. önermede bilimin metafizik karşısında açıklama yapamadığını söylemişsin, sence bunlar bilimin alanına girmeli midir?
      3. önerme de bazı bilim disiplinlerinde teoriler keşfedilir, bazılarında ise kurgulanır mı demeliyiz?
      4. önermede geçen bilimsel yasları kurgulanmak ve keşfetmek senin zihninde nasıl canlanıyor, farkları ve benzerlikleri var mıdır?

      Sil
    2. Merhaba hocam
      1)Gerçeğe yakın olduğundan bilimsel modeller önemlidir
      2)Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde kalan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır.İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.Tam olarak bilim alanına girmese bile araştırmalar yapılabilir.
      3)Evet hocam önerme de bazı bilim disiplinlerinde teoriler keşfedilir, bazılarında ise kurgulanır.
      4)İnsanların hayal gücü ve bilgileri çok farklıdır.Bundan dolayı herkesin bilgileri doğrultusunda kurguları farklı olacaktır.Keşfetme ve kurgulama arasında ilişki kurulabilir.Keşfetmeler tesadüfü olabilir.Kurgulamak için belirli bir bilgi birikimi gereklidir.

      Sil
  3. Merhaba hocam.

    1.Katılmıyorum. Çürütülme ihtimalleri vardır.
    Bilimsel modeller, bilim adamlarının çalışırken izlediği süreçler ve bu süreçlerin sonucu olarak ortaya konan bilimsel ürünler olarak tanımlayabiliriz .
    Bu açıdan bakıldığında bilimsel bir model;
    1.Zihinlerde yer edebilir
    2.Bir problemle ortaya atılan bir konuyu açıklar ve yorum yapmamızı sağlar.
    Bilimsel modellerin bir başka önemli özelliği kullanıldıkça daha iyi açıklama yapabilir olması yanında eklemeler yaparak veya başka modellerle birleştirilerek daha da derinden incelebilir olmalarıdır. Örneğin; Dalton’un 1803 yılında kimyasal tepkimelerdeki kütle bağıntılarını açıklayan ancak atomla ilgili yeni bilgileri açıklamada yetersiz kalmıştır daha sonra 1897 yılında Thomson “üzümlü kek modeli” olarak bilinen pozitif yük içerisinde negatif yüklerin yer aldığı atom modelini ileri sürmüştür. 1911 yılında ise Rutherford, Thomson’un atom modelini test etmek için bir dizi denemeler yapmış ve elde ettiği sonuçların, üzümlü kek modeliyle çeliştiğini görmüştür ve atomda pozitif yükün ve kütlenin atomun merkezinde toplandığını düşünmüş ve bu merkeze çekirdek adını vermiştir. Ancak bu model de atomdaki elektronların hareketini ve çekirdek üzerine neden düşmediklerini açıklamada yetersiz kalmıştır. 1913 yılında Bohr, hidrojen atomu ve tek elektronlu bazı iyonların davranışlarını açıkladı ve kendi adıyla anılan atom modelini çıkarttı. Ancak bu modelde, çok elektronlu atomların davranışlarını açıklamada yetersiz kalmıştır. Schrödinger ve Heisenberg’in katkılarıyla bugünkü modern atom teorisi geliştirildi.
    Bu özelliklerinden dolayı bilimsel modeller, bilimsel bir araştırmanın hem istendik ürünü hem de geçmiş araştırmaların bir yol göstericisidir.
    http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/171/171/15.pdf


    2.Katılmıyorum. Çünkü bilim dini konularda sorulara cevap veremez. Kanıtlanabilirliği olmadığı ve herkese göre değiştiği için. Yani; Bilim din olma iddiasında olmadığından, kanıtlara dayalı bir cevap bulmadıkça fikir yürütmez. Sadece dini konularda değil, diğer dallarda da soruların hepsine cevap vermez. Günümüzde hala araştırılan uzay dışı yaşam ile ilgili sorular var. “Evren de bizden başka yaşayan canlılar var mı?”gibi…

    3. Kısmen katılıyorum. Kurgunun da bilim de etkisi vardır. Örneğin eski bilim-kurgu filmleri günümüzde karşımıza çıkmıştır.(Robotlar gibi..).Yani bilim adamlarına yol göstermiştir. Bilim adamları da kurgulayıp ona göre yollarını çizip araştırma yapmış olabilirler. Eski dönemler için böyle söylenebilir ama günümüzde kurgudan çok araştırma, deney ve incelemeye yer verilmiştir.


    4. Katılmıyorum. Çünkü İnsanların hayal gücü sayesinde bilimsel yasalar keşfedilir. Yasalar bilim insanlarının ürettiği bilimsel bilgilerdir. Örneğin; Raytheon Corporation adlı savunma ürünleri üreten şirkette çalışan Percy Spencer, elektriği bir arada toplayan yeni bir sistem üzerine çalışıyordu. Bu sırada cebindeki çikolatanın ısıdan hemen eridiğini gördü. Spencer bu buluşunu mikrodalga fırına çevirdi.
    http://onedio.com/haber/sans-eseri-bulunan-icatlar-314098

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekin, birinci önermede bilimsel modellerin sence gerçeği birebir yansıtmasının tek sebebi bilimsel bilginin değişebilir olması mıdır?
      2. Sence bilimsel konuların dinsel yöntemle incelenmesi ya da dini konuların bilimsel yöntemle incelenmesi doğru mudur?
      3. önerme de geçen kurgulanmak kelimesinin sence başka bir anlamı da var mı?

      Sil
  4. 1. Önermeye katılmıyorum. Bilimsel modeller gerçeğin tam anlamıyla kopyası olamaz. Benzerleri olabilir. Bilimsel modeller oluşturulurken hata payı da vardır. Güneş sistemini belli oranlarda ölçeklendirilerek yapıldığı için hata yapılması muhtemeldir. İleri ki zamanlarda güneş sistemi ya da atom modelinde değişiklikler olabilir.
    2. Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim bütün sorulara cevap vermez, çözüm arar. Örneğin evrenin dışında neler var tam olarak bilmiyoruz ya da karadelik ne kadar büyük. Büyük patlamanın özünün nerden geldiği de bilinmez.
    3. Önermeye katılıyorum. Bilim adamları ihtiyaçtan dolayı bir şeyleri yapmak ister. Bunun için önce kafasında kurgular, düşünür hayal gücünü kullanarak yapmaya başlar. Yani keşfetmez. Keşfetmek ise; var olan bir şeyi bulmak, varlığından haberimiz yok ama sonradan onu buluyoruz yani keşfetmiş oluyoruz. Örneğin Kristof Kolomb, İspanya'dan açılarak Atlantik Okyanusunu geçti , Amerika kıyılarına ulaştı ve Amerika’yı keşfetti.
    4. Önermeye kısmen katılmıyorum. Çünkü her bilimsel bilgi keşfedilmez bazı bilimsel bilgiler insan aklının bir ürünü olarak da ortaya çıkar. İnsanlar bazı durumlarda kafasında problemi kurgular ,hipotezlerle desteklenerek bilimsel bilgilere ulaşabilir. Örneğin Albert EİNSTEİN Özel görelilik kuramını keşfetmemiştir. Çalışmalar yaparak bilimsel bilgiye ulaşmıştır. Özel görelilik kuramını ortaya koymuştur.
    http://www.frmtr.com/garip-olaylar/2759042-uzay-insan-ve-yasam-hakkinda-bilimin-yanit-veremedigi-sorular-garip-tim.html
    http://www.bilimist.com/blog-56/bilimin-cozemedigi-sorunsallar-bilimin-aciklayamadigi-olaylar-bilimin-cevap-veremedigi-sorular.html
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Co%C4%9Frafi_ke%C5%9Fifler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. önerme de var olan şeyler keşfedilebilir demişsin ve teoriler keşfedilemez demişsin. Peki Newton yer çekimini sence keşfetti mi yoksa kurguladı mı?
      Bir kuramı ortaya koymak ve keşfetmek arasında ne gibi farklar vardır?

      Sil
    2. Newton yerçekimini keşfetti. Yerçekimi var olduğu için onu keşfetti.Bir kuramı ortaya koymak için hipotezlerle desteklenmesi gerekir.

      Sil
    3. Merhaba Nilcan.Bilimsel bilgi kesfedilemez demissin ama Newton yerçekimini kesfetti demissin. Ikisi birbirine tezat degil mi ?

      Sil
    4. merhaba nilcan. sence kurgulama ve keşfetme arsında fark var mıdır?

      Sil
  5. Merhaba Hocam
    1) Katılmıyorum.Model, karmaşık bir nesne veya sürecin basitleştirilmiş şekilleridir. Modeller, bir nesnenin nasıl
    oluştuğunu, nasıl davranacağını veya bir sürecin nasıl geliştiğini anlamamıza ve tahminler yapmamıza
    yardım ederler. Modeller gerçek değildir ve kabul gören modeller yeni bilgilerle değişebilir(Harrison, 2001).
    Modeller, karmaşık görünen olayların insanlar tarafından anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılan
    bilimsel ve zihinsel etkinliklerdir .
    Modeller, fencilerin doğal olguları, parçacıkları ve yapıları tahmin etmesine, tanımlamasına ve
    açıklamasına yardımcı olur. Bu şekliyle bilimsel modeller hem bilimsel araştırmanın arzu edilen ürünleri
    hem de gelecek için bir rehber niteliğindedir.
    Modeller gerçeğin tam olarak aynısı olamıyor bu yüzden.Örneğin biz öğrencilere dünyayı öğretirken getirdiğimiz model yuvarlak ama normalde dünya elips şeklinde bu yüzden bilimsel modeller gerçeğin aynısı olamayabiliyor.

    2)Katılmıyorum.Bilim adamları asırlardır evrenin gizemini çözmeye çalışıyor, evreni anlamaya çalışırken, kainatın gizemi araştırmacıları ve insanlığı şaşırtmaya devam ediyor, akıl ve mantığın sınırlarını zorlayan sorularla karşılaşan bilim insanlarının malesef bu sorulara verilecek cevapları şimdilik yok.Din ve felsefe konusunda halen cevapalanamamış sorular var.Bazı gelişmelerin rastlantısal olması bu durumları dahada zorlaştırıyor.
    Örnek vericek olrsak 30 haziran 1908 yılında rusyda meydana gelen patlamada halk ilerde bir mavi ışık görüldüğünü ve o ışığın birden patlayarak ağaçları yerinden söktüğünü görürler. Patlama sonucunda araştırmalarda patlamaya dair hiçbir kalıntıya ize rastlamadklarını ve bunun nasıl olduğunu halen bulamamışlardır.

    3)Ktılmıyorum.Darwin, tıpkı Newton'un cisimlerin hareketlerini açıklamaya yönelik attığı adımlar gibi, canlılığın değişimini açıklamaya yönelik attığı adımları sürdürdü. Keşfettiği bu ilkeleri, bir araya getirerek bir teori geliştirdi:Buna da Evrim teorisi dedi.Yani sadece kyurgulanarak değil keşif de edilebiliyormuş bilimsel teoriler.

    4) Katılmıyorum.Bilimsel yasalar kurgulana da bilir keşif de edilebilir.Örneğin suyun kaldırms kuvveti.İnsanlar ilk çağlarda ağaçtan kayıklara benzer maddeler yapmış ve bunlarında sularda batmadığını fark etmişler.Sonra bazı şeyler kurgulmışlar bunları da uygulamaya dökerek suyun kaldırma kuvetini bulmuşlardır.

    www.kefdergi.com/pdf/21
    www.dicle.edu.tr/a/skaradogan/3/cbirkok.p
    www.evrimagaci.


    4)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıhan sence gerçekle birebir model yapmak imkansız mıdır? Günümüz teknolojisi ile başaramaz mıyız?
      2. İlerleyen teknoloji sayesinde ilerleyen 1000 yıl içerisinde sence bilimin cevaplayamadığı sorular kalacak mı?
      3. bilimsel teorilerin kurgulanması ile keşfedilmesi arasındaki farklar nelerdir?

      Sil
  6. 1. Katılmıyorum. Bir model, her zaman modelin temsil ettiği hedef veya hedeflerle ilişkilidir. Hedef bir sistem, bir nesne, bir olgu veya bir süreç olabilir. Bir model, doğrudan gözlenemeyen veya ölçülemeyen bir hedef hakkında bilgi elde etmek için kullanılan bir araştırma aracıdır. Bir model hedefe uygun benzetmelere dayanır ve bu nedenle araştırmacıların modellenen hedef kavramla ilgili çalışmaları süresince test edilebilir hipotezler üretebilmelerine imkan verir. Bu hipotezlerin test edilmesi hedef hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarır. Bir model her zaman hedeften belirgin ayrıntılarla farklılık gösterir. Genel olarak bir model olabildiğince basite indirgenir. Yapılacak araştırmanın özel amaçlarına bağlı olarak hedefin bazı ayrıntıları kasıtlı olarak model dışında bırakılabilir. Bir model oluşturulurken, hedef ile model arasındaki benzerlik ve farklılıklar, araştırmacılara modelin temsil ettikleriyle ilgili tahminler yapabilme imkanı sağlayabilmelidir. Bir model karşılıklı olarak birbirini etkileyen süreçler sonucunda geliştirilir ve hedefle ilgili yeni çalışmalar ortaya çıktıkça modellerde revizyona gidilebilir.

    2. Katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Doğada, bilimsel olarak incelenip açıklanamayan bazı olaylar vardır. Doğası gereği bazı şeylerin doğruluğu ya da yanlışlığı bilimsel olarak test edilemez. Örneğin, doğa üstü güçler ve varlıklar, yaşamın gerçek sebebi gibi.. bu sorulara cevap bulmak güç hatta imkansızdır.



    3. Katılmıyorum.Teoriler doğada gerçekleşen olaylar hakkında yapılan açıklamalardır.Doğal olarak açık uçludur ve her zaman çözülmesi gereken problemleri vardır bu problemleri çözerken sadece kurgulanmaz bilim insanı araştırmasının her aşamasında yaratıcılığını da ortaya atar.Bilimsel teori bir bilim insanı tarafından göz ardı edilir fakat başka bir bilim insanı yepyeni keşifler yapabilir. Albert Einstein dediği gibi :Hayal bilgiden daha önemlidir.

    4. önermeye kısmen katılmıyorum. Çünkü her bilimsel bilgi keşfedilmez bazı bilimsel bilgiler insan aklının bir ürünü olarak da ortaya çıkar. İnsanlar bazı durumlarda kafasında kurgular kurabilir neden sonuç ilişkisini kurarakta bilimsel bilgilere ulaşabilir.

    http://www.jret.org/FileUpload/ks281142/File/16b.aslan.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. Peki bilim doğa üstü güçlerin olmadığını kanıtlarsa bu probleme cevap vermiş olabilir mi?
      3. önermeni tekrardan açıklar mısın;?

      Sil
    2. merhaba melek. 4. önermene örnek vererek biraz daha açıklar mısın?

      Sil
  7. Merhabalar Hocam…
    1. Katılmıyorum. Model, bir sistemin temsilcisidir. Modeller , temsil ettikleri sisteme oranla,daha yalın olurlar.Model,”ideal” bir ortamın temsilcisi olup,yalnızca “önemli” görülen değişkenleri içine alacak şekilde ,gerçek durumun özetlenmiş halidir.Bir kimsenin,tanık olduğu bir olayı anlatırken,gereksiz ayrıntılara girmeden,onu amaca uygun olarak özetlemesi;bir mimarın yapacağı bina için,basit bir maket yapması;bir matematikçinin,çözeceği bir problem için formüller geliştirmesi birer model geliştirme çabalarıdır. Örneğin; Önermedeki gibi güneş sistemini ele alalım ve bir güneş sistemi maketi veya çizimi yapalım. Gezegenlerin ve Güneş’in gerçek büyüklüğünü maket veya çizim üzerinde göstermemiz mümkün değildir. Bu aynı şekilde atom modeli içinde geçerlidir.Atomlar gözle görülmesi imkansız çok küçük parçacıklardır.Ama biz atom modeli yaptığımızda gerçeğinden kat kat daha büyük bir model elde ediyoruz.Bu nedenle bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyası değildir.

    2.Katılmıyorum. Bilimi insan yapar dolayısıyla insan yaptığı için bazı sınırlılıkları vardır. Bu yüzden de bütün sorulara cevap vermesi olanaksızdır. Örneğin: Günümüz bilim adamlarından, Sigmund Freud'un "rüyalar, bilinç dışı isteklerimizin ifadeleridir" tezini reddediyor. Neden rüya gördüğümüz de hala tam olarak açıklanamamaktadır. Yine örneğin ; kanseri yenebilir miyiz? 100 yıl içinde, sadece bir damla kanı tahlil ederek DNA'daki olası bozulmaları çok daha önceden saptamak ve kanseri daha oluşma aşamasında saptamak ve oluşmadan durdurmak mümkün olabilecek. Ama bu sonuçlara ulaşılıncaya kadar çok yüksek miktarlarda yatırım yapılması ve çok uzun zamanlar sürecek klinik araştırmalar yapılması lazımdır. Başka bir örnek daha verecek olursak ;Mısır piramitlerinin nasıl yapıldığı halen bilim insanları tarafından açıklanamamaktadır.

    3.Katılmıyorum.Bilim insanları var olan bilimsel bilgileri,gerçekleri keşfederler ve bu bilimsel bilgileri,olay ve olguları belli bir düzene göre sıralarlar yani kurgularlar.Bilimsel bilgi önce keşfedilir daha sonra bilim insanının bilgi birikimleri ile, yaptığı deney ve gözlemlerle,deneyimleri ,hayal gücü ve yaratıcılıkları ile belli bir sıraya koyup kurgulanır.Örneğin; Bohr’un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi de zihninde oluşturduğu kurgunun bir örneğidir.Başka bir örnek verecek olursak; Gökbilimciler, erken dönem evrende bulunan en sönük galaksiyi keşfettiklerini açıkladı. Daha da önemlisi, bu keşif sayesinde ‘kozmik karanlık çağ’ın nasıl bittiği, ne gibi şartlar altında son bulduğu gibi soruların cevabına ulaşılabilir.

    4.Katılmıyorum. Biz bilimde yasa kelimesinden bahsedemeyiz. Yasa kelimesi hukukta kullanılan bir kelimedir ve değiştirilemez anlamı taşımaktadır. Hiçbir bilimsel bilgi değiştirilemez değildir, değiştirilebilir ve yanlışlanabilir. Çünkü bilim en doğru olana ulaşmaya çalışır.Bilim durağan değildir,bilim sürekli olarak yeni bilgiler ışığında kendini yeniler.Bu yüzden yasa kelimesini kullanmak doğru değildir. Bunun yerine bilimsel gerçeklikler ifadesini kullanırız. Bilimsel gerçekliklerde keşfedilir ve bilim insanları tarafından kurgulanırlar. Bilim insanları keşfettikleri bilgileri zihinlerinde kurgularlar. Bilim insanları; birçok kurgulanan, bilim kurgu filmlerinden ilham alabilirler ve etkilenebilirler. Yani, bilim sadece rasyonel ve insani öğelerden bağımsız değildir. Örneğin; 1997 de “Yüz Nakli” filmi sinemayı sallamıştır. Eleştirmenler filmin saçma ve mantıksız bir film olduğunu söylemişlerdir. Fakat 13 yıl sonra İspanya da yüz nakli gerçekleştirilmiştir ve şuan ülkemizde de bu yöntem uygulanmaktadır.

    Kaynakça:
    -http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf
    -http://onedio.com/haber/sizi-dipsiz-beyin-firtinalarina-surukleyecek-29-bilimkurgu-filmi-546484
    -Bilimsel Araştırma Yöntemi Kitabı
    -http://www.teknolojik.org/articles/read-bulus-kesif-icat-ve-inovasyon-kavramlari-ve-farklari_60.html
    -http://bilimfili.com/erken-evrendeki-en-sonuk-galaksi/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. bilimde model kullanımının, bilim insanları ve bilimsel çalışmalar için faydası nedir, neden bu kadar önemlidir?
      2. ilerleyen teknoloji cevabını bilmedğimiz pek çok soruyu cevapladı, sence ilerleyen zaman ile bilim daha çok şeyi cevaplayarak cavapsız soru bırakmayacak olabilir mi?

      Sil
    2. Merhaba Hocam,

      1.Modeller;gözle görülemeyen kavramlar,mesafeler hakkında bilgi verici,bazı kavramlar arasındaki ilişkileri somut olarak sunabileceğimiz temsilcilerdir. Modeller;zihinsel yetkinliğin en son aşamasıdır.
      2.Hocam ilerleyen zaman ve ilerleyen teknoloji estetik,metafizik,ahlaki,dini,inanç sorularına cevap veremez.Çünkü çalışma alanı dışındadır.

      Sil
  8. Merhaba hocam.
    1.Önermeye katılmıyorum. Model dediğimiz şey gerçek hayatta olması gereken şeylerin ifadesidir. Aslında gerçeklik bir modelle yüzde yüz olarak ifade edilemez. Çünkü model, karmaşık olanın basite dönüşmüş halidir. Aynı zamanda doğrudan gözlenemeyen olayların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için de model oluşturulur ve incelemeler bu model üzerinden yapılır. Merak edilen olaylar araştırıldıkça ulaşılan bilgiler değişir bunun üzerine oluşturulan ya da oluşturulacak olan modeller de değişir. Bu yüzden modeller için gerçeğin kopyasıdır diyemeyiz.
    2.Önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez, meydana gelen olayları açıklamaya çalışır. Bilim de kesin bir bilgi yoktur, ulaşılan sonuç çürütülebilir ve bu da bütün sorulara cevap verilemediğinin diğer bir göstergesidir.
    3.Önermeye katılıyorum. Bilim insanları bir ihtiyaçtan yola çıkarak kafasında kurgular, daha sonra çevresinden gözlem yapıp teoriler ortaya atarlar. Keşfetmek ise kurgulamaktan farklıdır, var olan bir şeyin daha sonra bulunmasıdır.
    4.Önermeye kısmen katılıyorum. İlk olarak yasa kelimesi bilimde kullanılmayan bir kavramdır. Bu yüzden bilimsel gerçeklikler demek daha doğrudur. Bilimde var olan gerçeklikler ise bilim insanları tarafından kurgulanıp, üzerine çeşitli deney, gözlem ve araştırmalar yapılıp daha sonrasında keşfedilir.



    KAYNAKÇA:
    http://www.fizikbilimi.gen.tr/fizikte-modelleme-ve-matematigin-yeri/
    http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/171/171/15.pdf
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_kuram
    http://www.evrimagaci.org/fotograf/57/7519

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevim,
      3.önermeye örnek verirsen daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum.

      Sil
    2. Sevim, 2. önermeye de örnek verir misin?
      4. Bilimde doğrudan keşif yok mudur? Sence coğrafi keşifler bilimsel keşif olabilir mi?

      Sil
  9. merhaba hocam..
    1) katılmıyorum..bilimsel model olayların nesnelerin ve durumların temsilidir gerçeğin tam bir kopyası değildir.
    örnek:haritalarda yükseltinin belirlenmesi gibi. renkler ve kontur çizgileriyle bu özellikler gösterilebilir. (burada bilimsel modelin çeşidi olan benzetim modelinden yararlanılmıştır.)

    2)katılmıyorum..metafizik dini ve felsefi gibi konulara cevap verememektedir.
    örnek: evrenin nasıl oluştuğu konusu hala tartışılmakta.

    3)katılmıyorum..bilimsel bilgiler insanlar tarafından kurgulanarak bulunduğu gibi kurgulama olmadanda keşfedilebilir. keşfetmek var olduğu halde varlığı daha önce bilinmeyen bir şeyi bulmak
    örnek: arşiment suyun kaldırma kuvvetini kurgulamadı olay esnasında var olan bir şeyi keşfetti.

    4) katılmıyorum: bilimde yasa kelimesi kullanmıyoruz bunun yerine bilimsel gerçekler demek daha doğru. ve bu bilimsel gerçekler oluşumunun temelinde yatan sebeplerden biri insan merakı ve bunun yanında hayal kurma önemli bir yer tutar bu hayaller ve merak kurgulanır ve insanlar bunu deney ve gözlemler yaparak test etmesi sonucu bilimsel gerçekler oluşabilir.

    http://fav10.net/forum/threads/bilimsel-model-nedir-bilimsel-model-%C3%87e%C5%9Fitleri-nelerdir.171873/
    https://www.youtube.com/watch?v=BxXVDNWqeaA
    http://www.ufonet.be/ufonet-arastirma-konulari/125-bilimin-suskun-kaldigi-36-kesif.html
    https://cografyabilim.wordpress.com/2012/03/06/dunyanin-olusum-teorileri/
    http://bilimhaberleri.blogcu.com/metafizik-nedir-konulari-nelerdir/2733091

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşeciğim;
      1.önermeye katılmadığını ifade etmişsin bende seninle aynı görüşteyim.Örnekte ''Bilimsel modelin çeşidi olan benzetim modelinden yararlanıldığını''yazmışsın. Bilimsel modelin başka çeşitleri var mı benzetimden başka, varsa bunlar neler ? Beni ve sevgili arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirirsen çok sevinirim.Şimdiden çok teşekkürler

      Sil
    2. 2. önermeni biraz daha açar mısın?
      4. sence bilimde keşfedilmiş hiçbir yasa yok mudur?

      Sil
    3. merhaba tanyeli;
      1) benzetim modeli ( sorumda cevaplamıştım bunu )
      2)simgesel model: gerçeklerin uygun özelliklerini gösteren modellerdir
      örnek: yol haritası
      3) sembolik model ( matematiksel model): özelliklerin sembollerle gösterildiği modellerdir.

      Sil
    4. merhaba hocam;
      2) evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik görüşler ortaya atılmıştır.
      örnek: evren bundan 15 milyar yıl önce büyük bir patlama olan big bangle başladığı iddia ediliyor bu patlama sonrasındaki süreçte gök cisimleri yıldızlar gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldiği iddia ediliyor
      diğer görüşler;
      güneşten kopma: dünyamızın güneşten kopan bir madde yığınından meydana geldiği iddia ediliyor.
      gaz ve toz bulutu:dünyamız evren oluştuğunda fırıldak gibi dönen gaz ve toz bulutuydu büyük patlamanın etkisiyle gitgide genişleyerek soğumaya devam etti bu süreçte dünya kendi ekseni etrafındaki dönüşünün etkisiyle zamanla dıştan içe doğru soğudu böylece dünyanın iç içe geçmiş farklı
      sıcaklıktaki katmanlar oluştu.
      tarih boyunca evrenin nasıl oluştuğu hakkında net bir görüş ortaya atılmamış bu durumda bilimbütün sorulara cevap veremez.

      4) bence yok.. bilimde keşfedilmiş bilimsel gerçekler var ama yasa yok
      örnek: yer çekimi yasası keşfedildi ama artık bunu yasa olarak kabul etmiyoruz bilimsel gerçek olarak kabul ediyoruz.

      Sil
  10. Merhaba hocam.
    1)Önermeye katılmıyorum. Model , gerçek hayatta var olan şeylerin ifadesidir. Gerçekliği bir modelle yüzde yüz olarak ifade edemeyiz ,çünkü gözlenemeyen olayların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için model oluşturulur ve incelemeler bu model üzerinden yapılır. Ulaşılan bilgiler araştırıldıkça değişir bunun üzerine oluşturulan ya da oluşturulacak olan modeller de değişir.
    2)Önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez, meydana gelen olayları açıklamaya çalışır. Bilimde ulaşılan sonuç çürütülebilir ve bu yüzden bilim sadece belirli konular hakkında soruları cevaplar.
    3 )Önermeye katılıyorum. Bilim insanları bir sorunu kafasında çözüme ulaştırmaya çalışır ve ilk olarak kurgulama yapar, daha sonra çevresinden gözlem yapıp teoriler ortaya atarlar. Keşfetmek ise kurgulamaktan farklıdır, var olan bir şeyin daha sonra bulunmasıdır. Teori keşif değil kurgulama sonucu ortaya konur diyebiliriz.
    4)Önermeye kısmen katılıyorum Yasa bilimde kullanılmayan bir kavramdır. Onun yerine bilimsel gerçeklikler demek daha doğru olacaktır. Bilimde var olan gerçeklikler ise bilim insanları tarafından kurgulanır. Üzerine çeşitli deney, gözlem ve araştırmalar yapılır. Sonuç yani gerçeklik bu kurgu üzerinden keşfedilmeye çalışılır.

    KAYNAKÇA:
    http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/171/171/15.pdf
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_kuram
    http://www.sorularlaevrim.com/icerik/bilimsel-yasa-ve-bilimsel-teori

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Çağla bilim insanları çok çok çok zorlayarak bile mi gerçeğe uygun modeller yapamazlar. Yapamazsa sebebi ne olabilir?
      4. Bilimsel gerçeklerin hem keşfedilip hem de kurgulandığını mı savunuyorsun?

      Sil
  11. 2) Hayır. Teknolojiyle elbette bilim arasında bağ var fakat teknolojinin ilerlemesi demek bilimin tüm sorulara cevap verebileceği anlamına gelmiyor. Çünkü bilimi yapanda insandır. 3) Keşif bence önceden var olan bişeyi bulmak bir keşiftir. Örneğin, newton yerçekimini keşfettir çünkü newtondan önce de vardı yerçekimi fakat kimse keşfedememişti. Kurgu ise örneğin matematikte bir tirogonometrik fonksiyon keşif değildir kurgulama vardır orada.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Hocam
    1.Katılmıyorum.çünkü bilimsel modeller olayları, nesneleri,durumları temsil etmek için kullanılır.Gerçeklerin yalnızca gerekli olan özelliklerini içerir.modeller gerçeğe göre daha basittir ve araştırma yapılması daha kolaydır. yani gerçeklerle inceleme yapmak elimizdeki bilgiyi arttırmak ve gerçekleri birbiriyle ilişkilendirmek için kullanılır.örneğin insan DNA modelinde gerçeğin sadece belirli özelliklerini ve birbiriyle ilişkilerini yansıtır tam olarak gerçeği yansıtmaz. 2)Katılmıyorum çünkü bilim her soruya cevap bulamaz ancak mümkün olanları cevaplar. bilimin tüm sorulara cevap verememesi o cevabı bulamayacağı anlamına gelmez. zamanla insan bu cevapları bulana kadar cevaplardaki eksiklikleri kendi inandıkları değerlerle kapatacaktır.örneğin metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır.insan bir makine değildir,etten kemikten yapılmış bir varlıktır bu yüzden insandan her sorunları çözmelerini bekleyemeyiz.ayrıca bilimin her doğrusunda kesin doğru diyemeyiz belki de 60-70 yıl sonra Einstein' ın birçok konuda yanılacağını göreceğiz. 3)Önermeye katılıyorum bir bilim insanı teoriyi oluştururken öncelikle bu teorileri kafalarında kurgularlar teori;bir olguyu tanımlama tahminde bulunma açıklama için kullanılan açıklamalardır.keşfetme ise kurgulamaya göre daha farklıdır.keşfetme var olan bir şeyin bulunmasıdır.toparlayacak olursak bilim insanı hayal gücünü ve yaratıcılığını kullanıp kurgular oluştura bilir.ancak kesinlikle keşfeder diyemeyiz.örneğin Einstein bir sözünde mantık sizi A noktasından B noktasına götürür hayal gücü ise her yere. 4)Öncelikle şunu söylemeliyiz ki bilimde yasa kavramını kullanmıyoruz teori kavramını kullanıyoruz bu teoriler ise bir kurgu sonucunda ortaya çıkar yani o dönemin ihtiyaçlarına göre bilim insanı hayal gücünü kullanarak bilime yön verir ve teoriler oluşturur.bu teoriler geçerliliğini koruyana kadar kullanıla bilir.

    Kaynakça:
    http://www.sorularlaevrim.com/icerik/bilimsel-yasa-ve-bilimsel-teori https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_kuram

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba mehmet
      2. soruna örnek verir misin?

      Sil
    2. Merhaba Mehmet, hayal gücünden başka bilime ne yön verir?

      Sil




  13. 1)katılmıyorum. Bu önermeye katılmıyorum. Modeller bilginin kesinleşmesi yolunda ön ayak olmuş, onları daha iyi anlamamıza yardımcı öğeler gibidir.Bir nevi hipotez gibi düşünebiliriz. Bu yuzden gerçeği tam olarak yansıtır diye birşey söylemek söz konusu değildir. bilimsel modeller, gerçeğin tam anlamıyla kopyası olamaz fakat benzerleri olabilir.Örneğin Dünya modelinde ekvatordaki çizgi hayalidir, gerçekte ekvatorda öyle bir çizgi yoktur. Yada atom modellerine bakacak olursak bilim insanları tarafından hayal edilmiş tablolardır. Bunlar atomu doğrudan doğruya gözlemleyerek yapılan taslaklar değildi
    2 )Bu önermeye katılmıyorum . Bilim bütün sorulara cevap veremez. Bilimin açıklayamıdığı sorular da vardır. Bilim, meydana gelen olayları açıklamaya çalışır. Olayların sebebini bulur ve değerlendirir. Sebep-sonuç ilişkisi vermeye çalışır ama bilim bütün sorulara cevap vermez, cevap vermeye çalışır. En yakın tahminlerde bulunur. Mesela hayatın kökeni hala tam olarak cevaplanamamıştır. Evren sürekli genişlemekte ve bununla birlikte cevaplanamayan sorular artmaktadır. Ayrıca bilim metafizik ve dini olaylara da cevap veremez.
    3) kısmen katılıyorum. Bilimsel teorilere de kimi zaman keşefederek kimi zaman da kurgu yaparak ulaşırız. Bilimsel teorilerde keşfetme işlemi gerçekleştikten sonra kafada keşfettiğimiz bilgilerin bir araya getirilmesi yani kurgulanması sonucu oluşturulur o yüzden her ikiside mevcuttur diye düşünüyorum. Örneğin Kendiliğinden oluş (abiyogenez) ve özel yaratılış teorileri 19. yüzyıla kadar birbirleriyle çatışarak tartışıldı; Louis Pasteur ve John Tyndall yaptıkları çalışmalarla kendiliğinden oluş teorisini sona erdirdiler. Bu araştırmacılar organik maddelerin bozulmasının ancak besin kültürüne başka parçacıkların girmesi durumuna izin verildiğinde gerçekleştiğini gösterdiler. Bu parçacıklara daha sonrasında "mikrop" denildi ve bunların organik maddenin fermantasyonuna yol açtıkları bulundu. Bu bulgular yeni organizmaların doğuşunun ancak hayatın devamlılığı boyunca ortaya çıkacağı görüşünü düşündürttü. Ve Pasteur; "Omne vivum ex ovo" (Her canlı bir yumurtadan doğar)" tanımını yaptı. ve böylece genetik biliminde araştırmalar hızlandı. gamet hücreler bulundu. Burda keşif ve kurgunun bir arada olduğunu görüyoruz.
    4) .Katılmıyorum çünkü Bilimsel yasalar keşfedilir bu doğrudur ama kurgulanan yasalar da vardır.Mesela Einstein'in ışınlanma formülü diye bildiğimiz E=m.c2 formulü bugün yasadır.Ama bu formül üzerinde bi deney yapılamamaktadır.Çünkü ışık hızına şu anda ulaşılamıyor.Bilimsel yasalar tamamen keşfedilir diyemeyiz.
    kaynaklar
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_kuram
    http://www.fizikbilimi.gen.tr/fizikte-modelleme-ve-matematigin-yeri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Neslihancim,
      4.onermende bahsettiğin gibi biz bilimde yasa kelimesini hala kullaniyor muyuz?

      Sil
    2. Merhaba duygucum
      Yasa kelimesi hukuki bir anlam taşıdığından dolayı bunu bilimde kullanmak doğru olmaz

      Sil
  14. Merhaba Hocam
    1)Katılmıyorum. Bilimsel modeller bilim adamlarının çalışmaları sırasında ortaya koyduğu doğal süreçler ve bu süreç sonucunda ortaya koyduğu ürünlerdir. Yani bir olayda normalde gözlenemeyen hareketleri günlük yaşantımızda inceleyip farklı açılardan daha somut bir şekilde açıklamaktır. Böyle olduğundan kullanıldıkça daha iyi açıklamalar yapılabilir, geliştirilebilir ve üstüne ekleme yapılabildiğinden tam bir kopyasıdır diyemeyiz. Kesinlik yoktur. Örneğin; moleküllerin hareketi ile ilgili olan gaz basıncını bilardo masasındaki toplara benzetilmesi şeklinde daha somut bir açıklama yapılabilir.

    2)Katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap henüz bulamamıştır. Bu bulamayacağı anlamına gelmez. Zamana paralel olarak gelişen bir durumdur. Ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer. Fakat bilimin dışında bir soruyu bile, değişmeyen bulgularla ve yüzde yüz doğrulukla cevaplayabilecek bir olgu yoktur. Evren o kadar büyük ki biz içinde bi o kadar küçük kalıyoruz. Bu yüzdende bütün soruları cevaplar şeklinde kesin bir genelleme yapamayız.Örnek olarak Metafizik gibi konularda bilimin tam olarak açıklayamadığı sorular bulunmaktadır.

    3)Katılmıyorum.Çünkü var olan birşeyi bulup keşfettikten sonra bilim insanları onu kurgular. Daha sonra bilim insanlarının hayal gücünün eseri olan yer ve olayları içeren deneyler yapılarak bilimsel teoriler ortaya konulur.Yani bilimsel teori olabilmesi için bilimsel süreçlerin yerine getirilmesi gerekir.

    4)Katılmıyorum.Bilimde yasa yoktur fakat bilimsel yasa olarak evet cisimler düşer dersek bu keşfedilebilir.Ama aynı zamanda bilim insanları tarafından da kurgulanması gerekir. Bilim insanlarının meraklı ve araştırmacı olması,iyi bir gözlemci olması,kararlı olması,hayal gücü ve yaratıcı zekası ile kurgulayarak bilimsel teorilere dönüşür.

    Kaynaklar
    http://w3.gazi.edu.tr/~bgunes/makaleler/ulusal/ulusal_2004_3.pdf
    http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/171/171/15.pdf
    https://books.google.com.tr/books?id=HI0oCwAAQBAJ&pg=PT3&lpg=PT3&dq=Bilim+b%C3%BCt%C3%BCn+sorulara+cevap+verir&source=bl&ots=6gpPMkD77A&sig=Lp-gB5ZmAVJ5qrOyvRGqEZNm1r8&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwiY57HqwvPMAhUBkRQKHbUyDJcQ6AEIVTAJ#v=onepage&q=Bilim%20b%C3%BCt%C3%BCn%20sorulara%20cevap%20verir&f=false
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf

    YanıtlaSil
  15. 1. Birinci önermeye katılmıyorum.
    Bilimsel modeller,bir bilimsel bilginin oluşturulma sürecinde direkt olarak incelenemeyen mikro ve makro boyuttaki argümanları incelemek ve açıklamak için bulunmuş/kullanılan bilimsel argümanlardır. Örnegin kapalı bir kaptaki gazın ceperlere yaptıgı basıncı anlatabilmek için bilardo toplarının bilardo masasına carpması model olarak kullanılmıştır.

    2. İkinci önermeye katılmıyorum.
    Bilim her soruya cevap aramaya çalişir. Fakat bazı şeyler vardır ki bilim bunların neden yapıldığına cevap veremez. Örneğin bir öğretmenin sınıfa kapıyı tekmeleyerek girmemesi,bir insanın yolda yürürken insanlara zarar vererek yürümemesi gibi durumlar ahlak deyip geçilir. Bilimsel bir açıklaması yoktur. Tıp cok ilerledi örnegin. Doğacak cocugun cinsiyetine, sakat olup olmadığına müdahale bile edilebiliyor. Fakat bir doğumun olacagı tam dakikası bilinmiyor. Aynı şekilde ölümün de tam saniyesi bilinmiyor.
    Öte yandan belki de ileride bilim bu ve benzeri pek çok bilinmeze de açıklık getirecek. Ben buradaki önermeye katılıp katılmadıgımı bilimin şu anki durumuna göre yaptım.

    3. Üçüncü önermeye katılıyorum.
    Bilimsel hipotezler bir problem için bilim insanının kendince kurgu bir önermesidir. Daha sonra calişmalarla bu hipotez desteklenirse teori olur. Dolayısıyla hipotez bir kurgu, teori de bu kurgunun desteklenmiş halidir.

    4. Dördüncü önermeye katılmıyorum.
    Öncelikle yasa ifadesi kullanılmamalıdır bilimde. Kaldı ki keşfetme kısmı da yanlıştır. Bunun için en belirgin örnek yer çekimi teorisidir. Newton'un bir elmanın düşmesiyle yer çekimini buldugu/keşfettiği söylenir. Ben buna katılmıyorum. Bence o elmanın düşmesi Newton'a fikir vermiş,o da buna göre 'Yerin varlıklara uyguladığı bir cekim kuvveti vardır.' şeklinde bir kurgu yapmış ve bu minvalde calişmalar yapmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Onur
      3.önermeye katıldığını ifade etmişsin ancak ben katılmıyorum.Senin dediğine göre hipotez ve teori kurgudan oluşuyorsa eğer keşfedilen şeylere bilim adamları ne ad vermişler nasıl bir yöntem izlemişler ? Keşfedilen şeyler hakkında hipotez kurulamaz mı ? Teori oluşturulamaz mı ? Bu sorularıma cevap verirsen çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim

      Sil
    2. Merhaba Tanyeli
      Keşif; bulmaktır,olan bir şeyi görmektir.Mesela Amerika kıtası keşfedildi.Hep ordaydı kıta,bulundu keşfedildi.Bilimde böyle olmuyor.Hipotez kurgu dedim ben.Ama kurgudan kastım gelişigüzel atmak,düşünmek söylemek değil.Toplanan veriler doğrultusunda çözüm için mantıklı bir kurgu yapmak(hipotez) ve bunun dogrulugunu sınamak için deneyler yapmaktır.
      Mesela yine yer çekimini ele alalım.O olayda elmanın yere düştüğünü keşfedersin(olan bişey). Fakat yer çekimi için "Yer,bütün cisimlere bir çekim uygular." gibi bir kurgu yapılır ve bunun dogru olup olmadıgı test edilir.

      Zaten şöyle düşün Tanyeli.Keşif olan bir şeyin bulunmasıydı.Olan birşey yani,sabit. Fakat bilimsel bilgi değişir.Eğer keşfedilen bir şey olsa,yani orda sabit duran ve bulunan birşey olsa, bilimsel bilginin değişmezdi.

      Sil
    3. Merhaba Onur
      Yer çekimi örneğinde aslında sende önce keşif sonrada kurgu yapıldığını söylüyorsun ben yazılandan böyle bir yorum çıkardım.Keşif olan birşeyin bulunması diyorsun çokta doğru diyosun bende aynı fikirdeyim bu konuda seninle ama teoride keşfedilen birşeye kurgu yapılarak ortaya çıkabilir diye düşünüyorum.Yani birşeyi keşfettin bunun üstüne düşünüp yani kurgu yapıp sonra hipotez kurulup teori olamaz mı ?

      Sil
    4. Merhaba Tanyeli
      Benim dediğim şuydu. Elma olayını baştan sona anlatayım sana
      Ağaçtan yere bir elma düşer. Agacın altında bulunan ve bunu gözlemleyen Newton görünen bir müdahale olmadan elmanın yere düşebilecegini keşfeder. Dikkat et elmanın yere düşebilecegini keşfeder. Daha sonra bunun nasıl oldugunu düşünür ve yerin elmaya bir çekim kuvveti uygulayabilecegini kurgular kafasında. Daha sonra bu kurgu üzerinden giderek dogru olup olmadığını test etmeye çalişir. Bu şekilde teori oluşur. Kısacası onu bu bilimsel bilgiye ulaştıran çalişmaları yapmaya sevk eden olayı keşfeder sadece.

      Sil
  16. Merhaba Hocam ( 2 parça halinde )
    1.ÖNERMEYE KATILMIYORUM.Bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyası değildir hiçbir zamanda olamazlar.Bilimsel model tanımına değinecek olursak; Olayları,olguları,süreçleri nesneleri temsil etmek için kullanılan basite indirgenmiş yapıtlardır diyebiliriz.Gerçeği yüzde yüz yansıtmaz ,belli başlı özellikler dikkate alınarak model oluşturulur.Çünkü bilimsel modeller karmaşık yapıları daha iyi anlamamız için oluşturulur bu yüzdende gerçeğinden daha basit yapıda olurlar.Örneğin güneş sistemi modeli ;aynı boyutlarda yapmamız imkansız (imkansızda demeyelim şimdiki teknoloji çok ilerledi tercih edilmiyor desek daha doğru sanırım) eğer yapsaydık çok büyük boyutlarda ve maliyeti çok yüksek olucaktı ve biz bu modeli nerde ve ne amaçla kullanıcaktık ? Bilimsel modellerin bir amacı vardır; varolan birşeyi basite indirgeyerek ,o şeyi daha anlaşılır yapmak.Başka bir örnek; Atom modelini ele alalım atom çok küçüktür ama modeli biz o boyutlarda yapmayız,eğer o boyutlarda yapsaydık çıplak gözle göremezdik ve o yapıtı anlamamız çok zor olurdu buda bir anlam ifade etmezdi bizler için bu yüzden atom modeli daha büyük boyutlarda yapılır ve bu örnektede gördüğümüz gibi gerçeğin tam bir kopyası değildir.Bilimsel modellerde zaman geçtikçe değişebilir çünkü zaman geçtikçe elimizde var olan bilgilerde değişiyor yani bilgi değişiyor.Doğal olarak gerçekte değişiyor.O anki durumdaki kabul ettiğimiz şeyleri biz gerçek olarak nitelendiriyoruz.Gerçekler gün geçtikçe değişiyor buna paralel olarak modellerde değişiyor bu yüzden hiçbir zaman tam bir kopyası olamaz modeller gerçeğin…

    2.ÖNERMEYE KATILMIYORUM.Bilim bütün sorulara cevap vermez.Bilim insanları asıllardır evreni anlamaya çalışıyor,anlamaya çalışırkende evren değişiyor koşullar değişiyor. Elde edilen bilgilere paralel olarak sorularda değişiyor.O anki durumda varolan sorularında bazıları cevap bulurken bazılarına bulunamıyor,çünkü değişim bitmiyor eldeki imkanlar kısıtlı oluyor.Bu böyle devam eden bir süreç…Örneğin; metafizik konusunda bilinmeyen çok şey var.Uzaylılar var mı ? Orta Amerika ülkesinde bulunan Kosta Rika taş kürelerinin ( en büyüğü 2.7 metre çapında, 16 ton ağırlığında, mükemmel biçimde yontulmuş) kimin neden yaptığı bilinmiyor halen araştırılıyor.Mısırlılara ait mumyalarda incelemeler yapan bilim insanları cesetlerde kokain ve nikotin izlerine rastladı, gerek nikotin, gerekse kokain, Amerika kıtasında yetişen tütün ve koka bitkilerinden elde edilen maddeler. Bu bitkilerin, Amerika’nın keşfine kadar, dünyanın başka bir yerinde yetişmedikleri biliniyor. Mısır mumyaları ise bundan en az 2 bin yıl öncesinden kalma.Bilim insanları bunun nedenine halen cevap arıyor…Mayalara ait krital kafataslarının (tamamen şeffaf kuartz kristalinden yapılmış) nasıl yapıldığı günümüz teknolojisiyle açıklanamıyor…ancak kristal kafatasının çok ileri bir teknoloji kullanarak yapılabileceği söyleniyor…Mısır piramitlerinin nasıl yapıldığı,evrenin oluşumu halen bilinmezler arasında…Daha birçok soru var evrende cevaplanamayan…Ayrıca bilim dini sorulara, melekler var mı ? v.s. gibi sorularada cevap veremez çünkü bunu bilimsel yöntemlerle açıklayamaz, yani bazı dallardaki sorularada cevap veremez bilim.

    YanıtlaSil
  17. 3-ÖNERMEYE KATILMIYORUM.Bilimsel teoriler bilim insanları tarafından hem kurgulanabilir hemde keşfedilebilir.Keşfedilemez dediği için bu önermeye katılmıyorum.Öncelikle kurgu ve keşif kelimelerinin anlamlarını bakarsak; Kurgu: Birşeyi yeniden oluşturmak (düşte,düşüncede) ,Keşif ise var olduğu halde varlığı daha önceleri bilinmeyen birşeyi bulmak demektir.Bilimsel teorilerdede bilim dalına göre ve bulunan şeye göre bunlar farklılık gösterir.Örneğin: İngiliz kimyager Joseph Priestley 1774'te oksijeni keşfetmiştir. Yeşil bitkilerin oksijen verdiğini ve gün ışığına ihtiyaç duyduğunu keşfetmiştir.Başka bir örnek verecek olursak matematikte Galois teorisi,zihinde kurgu yoluyla ortaya atılmıştır bu teori.Başka bir örnek Evrim teorisi; halen bilinmeyen birçok şey var evrimle ilgili bazen bazı parçalar yanlışlandığında baştan kurgulanarak yeni biçimini alıyor.
    4-ÖNERMEYE KATILMIYORUM.Öncelikle bilimde yasa kelimesini artık kullanmıyoruz.’’yasa’’ hukuki bir terimdir ve bilimde kullanılması uygun değildir.Ve biz artık yasa yerine ‘’Bilimsel Gerçekler’’ tabirini kullanıyoruz.Soruya bilimsel gerçekler kelimesini kullanarak bakarsak eğer; bilimsel gerçekler hem kurgulanabilir hemde keşfedilebilirler.Bilim insanın ürünüdür.Bilim insanlarıda hayal güçlerini kullanarak zihinlerinde birtakım şeyleri kurgulayarak ve keşfederek ‘’Bilimsel gerçeklere’’ ulaşırlar.Örnek verecek olursak Newton’un Hareket Kanunları (yani bilimsel gerçekliği) nda F=m.a formülünde elbette kurgudan yararlanmıştır.

    KAYNAKÇA :
    -wwww.youtube.com
    www.ntv.com
    wwww.gelisenbeyin.net
    matematikblogu.wordpress.com
    wikipedia.org
    www.milliyet.com

    YanıtlaSil
  18. 1) ÖNERMEYE KATILMIYORUM.Modeller açıklamaya ve anlamaya yardım eden yapılardır ve durumu kolaylaştırırlar.Örneğin, atom ya da elektron gibi yapıları veya kimyasal reaksiyonları model kullanmadan nasıl açıklayabiliriz ki. İşte o zaman bir modele ihtiyaç duyarız.Modeller bilimsel düşünmenin bir parçasıdır.Bilim insanları bilimle uğraşırken modelleri kullanırlar.

    2) KATILMIYORUM.Bilim, meydana gelen olayları açıklamaya çalışır.Açıklayamadığı olayları ise genelleme yapabilir hatta dogmatik yaklaşabilir(din vb.) Olayların sebebini bulur ve değerlendirir. Sebep-sonuç ilişkisi vermeye çalışır.Kesinlik aramaz. Buda bilimin sürekli gelişip, doğal olarak değişmesindendir. Bilim bütün sorulara cevap vermez, cevap vermeye çalışır. En yakın tahminlerde bulunur soyut olayları somutlaştırmaya çalışır.

    3) KATILMIYORUM.teoriler keşfedilmezler. Bir problem hakkında hipotez kurulur, bu hipotez kontrollü ve kontrolsüz deneylerle desteklenirse teori haline dönüşür. Yani teoriler kurgulanmazlar, kanıtlanırlar.

    4)KATILMIYORUM.Bilimde yasa kelimesinden bahsedemeyiz. Yasa kelimesi hukukta kullanılan bir kelimedir. Bunun yerine bilimsel gerçeklikler ifadesini kullanırız. Bilimsel gerçekliklerde keşfedilir ve bilim insanları tarafından kurgulanırlar.Hipotez kurma aşamasındayken problemin ne olduğu ve çözüm yolları kurgulanıp, keşfedilir.

    KAYNAKÇA:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_kuram
    http://www.sorularlaevrim.com/icerik/bilimsel-yasa-ve-bilimsel-teor
    http://www.evrimagaci.org/fotograf/57/7519

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Evin, hukukta kullandığımız yasa zamanla değişibilir mi?

      Sil
  19. 1-KATILMIYORUM.
    Bilimsel modeller ; olayların, nesnelerin ve durumların temsilcileridir. Gerçeklerin sadece gerek duyulan özelliklerini içerdikleri için daha basittirler ve üzerinde araştırma yapılması daha kolaydır. Gerçeğin sadece basitçe bir kopyasıdır gerçeğin tam bir kopyası değillerdir.
    Gerçeklerle ilgili incelemelerde bulunmak, elde edilen bilgiyi arttırmak ve gerçekleri birbirleriyle ilişkilendirmek için kullanılır. Bilimsel modeller sayesinde geçmişteki ve şimdiki durumlar açıklanır, geleceğe yönelik tahminler yapılır.
    Örnek verecek olursak, Atom Modeli ,Teleskop Modeli, Mıknatısın Alan çizgileri modeli, Güneş Sistemi Modeli, Geometrik Şekil Modelleri, Fisyon Modeli, Füzyon Modeli ,Vektör Modeli, Termometre Modeli, Elektrik Devresi Modeli.....
    2-KATILMIYORUM.
    Bilimin cevap veremediği bir çok soru vardır. Örneğin ; kütle çekimi nedir, neden vardır? Kütle çekimi ayı dünyanın çevresinde, dünyayı güneşin çevresinde bizi dünyanın yüzeyinde tutan şeydir ama kütle çekiminin var olması henüz tam anlamıyla açıklanamıyor.
    Örneğin; büyük patlamadan 3 dakika sonra ortaya çıkan lityum maddesi nereye gitti? evrendeki lityum miktarı, olması gerekenden 4 kat daha az. peki ama geri kalan lityum nereye gitti? evrenin başlangıcından 3 dakika sonra başlayan ve ilk 20 dakika boyunca devam eden dönemde yani ilk nükleosentez döneminde 3 element oluşmuştur: hidrojen, helyum ve lityum. Günümüzde evrendeki hidrojen ve helyum miktarı olması gerektiği gibidir. ama lityum büyük oranda kaybolmuştur. nereye gittiği sorusu ise açıklanamıyor.
    Bu örnekler gibi daha birçok soru vardır bilimin henüz açıklayamayadığı.

    3-KATILIYORUM
    Bilimsel teoriler; geçerlilik ve güvenilirliği bilimsel yöntemlerle tespit edilmiş olan, iç tutarlılığı bulunan bilgiler ve açıklamalar bütünüdür. Farklı bilim insanları tarafından farklı zamanlarda ve farklı yerlerde tekrarlanmış, gözlem ve deneylerle aynı sonuçları veren, eldeki verilere göre doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, fakat yine gözlem ve deneyler yoluyla hata olasılığı bulunan hipoteze de denilebilir. Yani bilim adamları tarafından kurgulanmış olaylardır.Keşfedilebilmesi için onun bir yerlerde zaten kendiliğinden var olması gerekir.
    Örneğin; Yerçekimi teorisi. Bu teori, yer çekiminin nasıl çalıştığını anlatmaya çalışan bir teoridir. Yani kabul edilip edilmemesi diye bir durum yok, sadece nasıl çalıştığı konusunda teorileri kapsar.

    4-Katılmıyorum. Bilimde 'yasa' kullanılmaz oyüzden katılmıyorum bu ifadeye.

    http://forum.donanimhaber.com/m_100633595/tm.htm
    http://www.frmtr.com/garip-olaylar/2759042-uzay-insan-ve-yasam-hakkinda-bilimin-yanit-veremedigi-sorular-garip-tim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zehracığım
      4.Önermende yasa kullanılmaz demişsin ve bu yüzden katılmamışsın.Birde yasa yerine ''Bilimsel Gerçekler''i kullanarak soruyu cevaplarsan senin açından öğreticiliği daha fazla olacaktır diye düşünüyorum.Birde örnek eklersen çok yerinde olur.Şimdiden teşekkür ederim

      Sil
    2. Merhaba Zehra 4.önermeni biraz daha açar mısın?

      Sil
  20. 1-Katılmıyorum. Bilimsel modeller; bir olayı , bir süreci , bir sistemi , bir fikri , bir yargıyı ya da bir yöntemi simgeleme biçimidir.Bilim insanlarının, çalışma süreçleri içerisinde yaptıkları çıkarımlar ve elde ettikleri veriler sonucunda ürettikleri ürünler olarakda düşünülebilir. Bu modeller gerçeğin sadece küçük bir kopyasıdır ve modelde gerekli duyulan özellikler yer alır tüm özellikleri değil oyüzden gerçeğin tam bir kopyası değillerdir.
    2-Katılmıyorum. Henüz biliminde cevap veremediği sorular vardır. Örneğin; BIG BANG RADYASYONU YAYILIMI UZAYDA NASIL EŞİT OLUYOR ? ‘Ufuk Problemi’ olarak adlandırılan bu olgu, büyük patlamadan geride kalan radyasyon yayılımının evrenin her yerinde nasıl eşit olarak dağıldığıdır.Evren anlaşılmaz bir şekilde tekdüzedir. Görülür evrenin bir ucundan diğerine, uzayı bütünü olarak incelendiğinde, kozmosu dolduran mikrodalga geri plan radyasyonunun sıcaklığının her yerde aynı olduğunu görülür. Hiçbir şey ışık hızından daha hızlı değildir. Dolayısıyla ısı radyasyonunun, Big Bang sırasında ortaya çıkan soğuk ve sıcak noktalar arasındaki farklılığı eşitlemek için iki ufuk arasında yol alması mümkün görünmüyor. Bu “ufuk problemi” kozmologların başını ağrıtan en önemli problemlerden biri. Ortaya atılan ve herkes tarafından kabul edilmeyen görüşler var.
    Örneğin; 10 yıldan daha uzun bir zamandır Japonya’daki fizikçiler varolması mümkün olmayan kozmik ışınları gözlüyorlar. Kozmik ışınlar, evrende ışık hızına yakın bir hızda yol alan parçacıklardır Dünya’da tespit edilen bazı kozmik ışınlar, süpernova gibi şiddetli olaylar sırasında üretilir ve bunlar doğada görülen en enerjik parçacıklar. Kozmik ışın parçacıkları uzayda yol alırken, evreni dolduran düşük enerjili fotonlarla çarpışarak enerjilerini yitirirler. Einstein’ın özel görelilik kuramına göre bizim galaksimizin dışındaki bir kaynaktan çıkıp Dünya’ya gelen kozmik ışınlar, o kadar fazla sayıda enerji azaltıcı çarpışmaya maruz kalır ki, bunların maksimum olası enerjisi 5 x 10 19 elektronvolta çıkar. Buna Greisen-Zatsepin-Kuzmin sınırı adı verilir. Ne var ki son 10 yılda, Tokyo Üniversitesi’nden Akeno Giant Air Shower Array adı verilen 111 parçacık dedektörü, GZK sınırının üzerinde birkaç kozmik ışın tespit etti. Kuramsal olarak bunların, enerji yitirmemiş olmaları için, bizim galaksimizin içinden gelmesi gerekir. Ancak astronomlar galaksimizin içinde bu kozmik ışınların gelmiş olabileceği bir kaynak bulamadılar buda bu kozmik ışınların nereden geldiği sorusunu ortaya çıkardı. Bir olasılığa göre Akeno sonuçları yanlış olabilir. Bir diğer olasılık ise Einstein’in yanılıyor olmasıdır. Einstein’ın özel görelilik kuramına göre uzayın her yönde aynı olması gerekir. Ancak parçacıkların bazı yönlere doğru daha kolay yol alması durumunda ne olacak? O zaman kozmik ışınlar enerjilerinin daha fazlasını koruyabilir ve GZK limitlerinin dışına çıkabilir. Arjantin, Mendoza’daki Pierre Auger deneyindeki fizikçiler de bu sorun üzerinde çalışıyor. 3000 kilometre kare üzerine yayılan 1600 dedektörden yararlanan bilim adamları, gelmekte olan kozmik ışınların enerjilerini tespit ederek Akeno sonuçlarının daha iyi anlaşılmasını sağlayabilecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Yağmur.1.önermene örnek verebilir misin?

      Sil
    2. Örneğin Güneş sistemini modellediğimizde güneşin ve gezegenlerin büyüklüğünde bir çizim veya maket yapmak mümkün değildir bu nedenle modeller gerçeğin tam bir kopyası olamaz Handecim.

      Sil
  21. 3-Katılmıyorum. Bilimsel teori henüz kanıtlanamamış bilimsel önermeler anlamına gelmektedir. Hipotezlerin deney ve gözlemlerle birlikte desteklenmesi halidir. Bilimsel araştırmaların sonucunda elde edilen bilgilerdir de diyebiliriz. Genel bir tanımlama ile olaylar arasında keşfedilmiş ve doğruluğu sınanmış ilişkilerin genel modeller içinde toplanması biçiminde ifade edilebilir. Teori içinde sistemleştirilen bilgiler, olaylar arasındaki neden - sonuç ilişkilerini açıklamaya ve gelecek hakkında öngörüde bulunmaya yarar. Bilimsel gelişme, bilinmeyen ilişkileri açıklayan yeni teorilerin ortaya atılması ve mevcut olanların da doğruluk dereceleri yükseltilecek biçimde yeniden düzenlenmesiyle sağlanabilir. Bilimsel yasalar bilim adamları tarafından belli bir amaç için kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    4-Katılmıyorum çünkü bilimde yasa kavramını kullanmıyoruz. Yasa sadece hukuki bir kavramdır.
    http://teori.nedir.com/#ixzz49grjOhwu
    http://www.notdelisi.com/bilimin-cozemedikleri-18381/
    http://www.chip.com.tr/haber/bilimin-cevap-bulamadigi-10-basit-soru_14781.html
    http://www.forumlordum.net/fizik/121041-bilimsel-modelleme-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Yağmur 4.önermeni biraz daha açıklar mısın?

      Sil
    2. Tabiki. Biz ona yasa değil de bilimsel gerçek olarak bakacak olursak bilimsel gerçekler keşfedilmezler sadece kurgulanırlar.Evrendeki herşey bir kurgudan ibarettir.Keşfetme aslında bilimde kullnılmıyor coğrafi alanlarda kullanılıyor.Örneğin Amerika'nın keşfi gibi.Ama mesela yerçekimi yasası olarak bilinen bir bilimsel gerçek bile tamamen kurgusaldır ve farklı bir kurguyla çürütülmüştür.

      Sil
    3. Tabiki. Biz ona yasa değil de bilimsel gerçek olarak bakacak olursak bilimsel gerçekler keşfedilmezler sadece kurgulanırlar.Evrendeki herşey bir kurgudan ibarettir.Keşfetme aslında bilimde kullnılmıyor coğrafi alanlarda kullanılıyor.Örneğin Amerika'nın keşfi gibi.Ama mesela yerçekimi yasası olarak bilinen bir bilimsel gerçek bile tamamen kurgusaldır ve farklı bir kurguyla çürütülmüştür.

      Sil